Groot gebrek aan personeel voor winkels

AMSTERDAM, 26 NOV. De detailhandel is bezorgd over het tekort aan winkelpersoneel. De jongste cijfers wijzen dit jaar op 150.000 vacatures in de sector. Veel werknemers verlaten de winkels en gaan elders aan de slag.

Het moet voor het personeel beter en leuker worden om in een winkel te werken, vindt de Raad Nederlandse Detailhandel (NDH). De jaarvergadering van de raad was gisteren gewijd aan de arbeidsmarktproblemen.

Volgens C. van Gent, directeur sociale zaken bij Ahold, is de flexibiliteit in het winkelbedrijf te ver doorgeslagen. Werknemers moeten meer dan nu het geval is weten waar ze aan toe zijn. “Als je flexibiliteit niet gepaard laat gaan met invloed van de werknemers op werktijden, verdwijnt het enthousiasme en komen de zorg- en werktaken in de knel', weet Van Gent.

Hij vroeg zich af of de lonen in de detailhandel even hoog zijn als in andere bedrijfstakken. “We zouden dat eens moeten uitzoeken. Ook moeten we eens goed kijken naar de jeugdlonen. Misschien zijn ze wel echt te laag', aldus Van Gent.

De Ahold-directeur pleit voor het afschaffen van de arbeidstijdverkorting. Volgens hem is die ooit ingevoerd om werkgelegenheid te behouden. “Nu goed personeel schaars is, is het logisch dat de werkweek wordt verlengd.'

Volgens president-directeur H. Zwarts van uitzendbureau Randstad moeten de winkels meer service gaan verlenen. “Consumenten willen graag goed geholpen worden. Voor het personeel wordt het werk er leuker van' aldus Zwarts. Volgens hem is de consument bereid voor meer service te betalen.

Over de supermarkt-CAO bereikten bonden en werkgevers afgelopen zaterdag een principeakkoord. In ruil voor een forse verhoging van het loon worden toeslagen voor onder meer het werken in de avonduren geschrapt. (ANP)