Groot-Brittannie

Engelse Kaas Als je iemand vraagt een Engelse kaassoort te noemen, zal hij meestal niet veel verder komen dan Cheddar of Stilton. `Een groot misverstand', zegt de eigenaar van Neal's Yard Dairy, een kaaswinkel in het Londense Covent Garden die uitsluitend handgemaakte kazen verkoopt. Honderden verschillende kazen, afkomstig van ambachtelijke boerderijen in heel Groot-Brittannie en Ierland, liggen er te rijpen: Waterloo is een gelige, zachte kaas gemaakt van de melk van Guernsey koeien, Croghan een kleine Ierse kaas van geitenmelk, van de boerderij van Mrs. Seater op de Orkney Islands komt een harde, kruimelige koeienkaas en de melk van de schapen van Sleight Farm, bij Bath, levert een zoetig, wit kaasje. Allemaal worden ze dagelijks verzorgd en getest op rijpheid. Stilton is er ook: slechts een soort en wel de lekkerste van Engeland. De bezoeker hoeft zich niet te schamen om twintig verschillende kazen te proeven, en uiteindelijk maar met een gekocht stukje de winkel uit te lopen. Neal's Yard Dairy, 17 Short's Gardens, London. Metro Covent Garden. Inl 00-441713797646.

Louise Bourgeois De Serpentine Gallery, een kleine galerie middenin het Londense park Kensington Gardens, toont tot begin januari werken van de 87 jaar oude, Franse kunstenares Louise Bourgeois. De intieme sfeer en de kleinschaligheid van de galerie bieden geen ruimte voor overzichtstentoonstellingen of gehele oeuvres. Van Louise Bourgeois wordt dan ook alleen haar recente werk getoond, gemaakt tussen 1992 en 1997. Bourgeois blikt terug op haar jeugd die werd beheersd door naald en draad: zij groeide op in een familie van restaurateurs van antieke wandkleden. In de centrale ruimte staat een immense bronzen spin, de immer geduldig doorspinnende wever die haar moeder verbeeldt, gebogen over een grote kooi waarin de toeschouwer een huiskamer kan zien. T/m 10 jan Louise Bourgeois Recent Work in de Serpentine Gallery. Dag van 10-18u. Toegang gratis. 24 t/m 27 dec en 1 jan gesloten. Metro South Kensongton & Lancaster Gate. Inl 00-441714026075.

En verder T/m 20 dec 100 Masterpieces of Imperial Chinese Ceramics in de Royal Academy of Arts, Londen. Dag 10-18u 0044-1713008000; in de Royal Academy of Arts ook keramiek van Pablo Picasso t/m 16 dec en goaches van Charlotte Salomon t/m 17 jan; de Londense Courtauld Gallery in Somerset House, huisvest verzameling oude meesters en impressionisten 00-441718732526 & www.courtauld.ac.uk; t/m 24 jan Grinling Gibbons and the Art of Carving, decoratieve houtsnedes in Victoria and Albert Museum 00-441719388500; t/m 30 jan Love upon the Throne, toneelstuk over Charles en Diana door The National Theatre of Brent in Comedy Theatre inl en res 00-441713691731; de tekening `The art of conversation' van de Nederlandse illustrator Sieb Posthuma is geselecteerd voor de tentoonstelling The Great Challenge in The Oxo Tower in Londen.