GOEDE EN FOUTE VARKENS (2)

Dit wordt een naar stukje maar het moet. De Stichting Varkens in Nood besteedt opnieuw aandacht aan de onnatuurlijke manier van leven van bio-industriedieren. Er is een adequate methode om de consument duidelijk te maken waarom het vlees van een dier dat op natuurlijke manier groot is geworden duurder is dan het vlees van een dier dat snel en kostenbesparend is gefokt.

Hang in winkels bij vlees, wild, vis en de verschillende soorten eieren een foto van de leefomstandigheden c.q. martelingen van het dier. Een juiste keuze moet dan niet moeilijk zijn, want in een oogopslag is duidelijk waarom een `fout' product relatief goedkoop is en een `correct' product duurder. Om over na te denken: In de mensen-gezondheidszorg wordt 80 ton antibiotica toegepast, in de bio-industrie 500 ton. Om vruchtbaarheid op te roepen worden zeugen volgespoten met hormonen. Bij teruglopende `productiviteit' wordt het dier volgepropt met voedsel en zo snel mogelijk afgevoerd om te worden geslacht. Fokzeugen moeten in zo min mogelijk tijd zoveel mogelijk biggen werpen, waar ze niet op mogen gaan liggen omdat die biggetjes dan dood worden gedrukt. Die zeugen moeten dus blijven staan. Er ontstaan infecties en botbreuken. Biggetjes worden eventueel gecastreerd, de tanden afgeknipt, de staart gecoupeerd en binnen 4 weken bij de moeder weggehaald. Ze worden gedwongen van moedermelk over te stappen op vast voedsel en dat kan hun spijsverteringskanaal niet aan: de biggen krijgen ernstige diarree en verliezen veel gewicht. En omdat gewicht `geld' is krijgen ze preventief grote hoeveelheden antibiotica. Kies daarom biologisch vlees: het is lekkerder en heeft smaak. Voor inlichtingen over eco-vlees: Slagerijgroep De Groene Weg, Billitonstraat 3 in Utrecht. Een recept voor roergebakken varkensvlees met groente en een pietsje fruit: Snijd de wortel in dunne reepjes en leg ze in citroensap. Leg 2 theelepels geraspte sinaasappelschil in sinaasappelsap. Bestrooi het in blokjes gesneden vlees met zout en peper en bak het in de wok in olie. Schep het vlees om. Voeg na tien minuten de wortel, de knoflook uit de knijper, het sinaasappelsap en de schilletjes en de bouillon toe. Laat alles even meebakken. Roer als het vlees gaar is de soja erdoor.

600 g varkensfricandeau1 winterwortel1 teen knoflook; 1 citroen1

sinaasappel125 ml bouillonzonnebloemolie2 eetl. sojasaus; zout en peper

    • Anne Scheepmaker