GALERIE

Open ateliers De komende drie dagen zullen museumdirecteuren galeriehouders en journalisten zich weer verdringen in de ateliers van de Rijksakademie, op zoek naar jong talent. De zestig internationale kunstenaars die een opleiding volgen aan de academie, stellen hun atelier open voor het publiek en laten hun nieuwste werk zien. 27, 28 en 29 nov 12-19u, Sarphatistraat 470, Amsterdam. Ook de acht kunstenaars die de tweede fase-opleiding autonome kunst aan de Willem de Kooning Academie volgen, geven deze drie dagen een presentatie van hun werk. Karel Doormanhof 45, Rotterdam, 13-21u.

Krijn de Koning De beelden van Krijn de Koning zijn onlosmakelijk verbonden met de omgeving waarin ze getoond worden. Geinspireerd door de architectuur van de expositieruimte maakt hij tijdelijke installaties bijvoorbeeld door wanden te plaatsen of kleuren aan te brengen. Wat resteert na afloop van de tentoonstelling zijn foto's en tekeningen van zijn ingreep. T/m 19 dec bij Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Mirjam Kuitenbrouwer Fotografie en schilderkunst gaan naadloos in elkaar over in de werken van Mirjam Kuitenbrouwer. De kunstenares knipt foto's van weelderige interieurs uit glossy damesbladen en schildert die gedeeltelijk over. In haar driedimensionale werken benadrukt Kuitenbrouwer de werking van het perspectief door dunne draden te spannen, die samenkomen in een verdwijnpunt en zo diepte suggereren. T/m 19 dec in Van Wijngaarden Galerie, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Drukwerk Affiches, kranten, tijdschriften nieuwsbrieven, cd's, video's en boekjes: kunstenaars hebben altijd al publicaties in eigen beheer uitgegeven. In de jaren negentig lijkt er echter sprake te zijn van een explosieve groei in deze autonome periodieke uitgaven. De tentoonstelling `Tijdelijke openbaring van ongevraagd drukwerk en andere vormen van artistieke vrijgevigheid' biedt een historisch overzicht van zo'n tweehonderd kunstenaarspublicaties die in de afgelopen drie decennia zijn verschenen. T/m 3 jan in Sandberg2, Korte Achterstraat 2a, Hoorn. Do t/m zo 14-17u.

Zelfportretten De recente zelfportretten van C.A. Wertheim zijn gemaakt van gebruikt materiaal als reclamefolders en enveloppen. In tegenstelling tot haar oudere werk zijn de portretten niet meer realistisch geschilderd, maar meer verworden tot een soort stripfiguren.

T/m 20 dec bij Cokkie Snoei, Mauritsweg 55 Rotterdam. Do t/m zo 13-18u. In dezelfde periode toont Bert Sissingh zijn fotoserie `The end of history', waarin hij zichzelf en zijn ouders in specifieke huiselijke situaties fotografeerde.

En verder Schilderijen van Raymond Boekelder t/m 19 dec bij Hof & Huyser Bloemgracht 135, Amsterdam; Een overzicht van het werk van Herman de Vries t/m 20 dec bij Art Affairs, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; Schilderijen van Reggy Gunn t/m 19 dec in Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, Amsterdam; Fotowerken van Ine Lamers t/m 10 jan bij Reuten Galerie, Fokke Simonszstraat 49, Amsterdam: Schilderijen van Alice Stepanek en Steven Maslin t/m 24 dec bij Torch, Lauriergracht 94, Amsterdam.