Exxon bespreekt overname Mobil, grootste deal ooit

ROTTERDAM, 26 NOV. Exxon Corp., de grootste energiemaatschappij ter wereld, bespreekt de overname van rivaal Mobil Corp, de op een na grootste Amerikaanse oliemaatschappij. Dat verneemt het persbureau Reuters uit `bronnen die bij de deal zijn betrokken'. Vandaag kwam ook de Financial Times met het nieuws. Het zou de grootste industriele overname ooit zijn en veruit het grootste energiebedrijf ter wereld creeren. De deal zou volgende week al kunnen worden afgerond.

Volgens genoemde bronnen wil Exxon met aandelen voor Mobil betalen al is een exacte waarde nog niet vastgesteld omdat daar nog op wordt gestudeerd. Zegslieden van beide maatschappijen willen geen commentaar geven op de fusieberichten omdat zij zoiets over dat onderwerp `nooit plegen te doen'. Het in Fairfax (Virginia) gevestigde Mobil heeft een geschatte marktwaarde van zo'n 60 miljard dollar, terwijl Exxon met hoofdkantoor in Irving (Texas) het drievoudige waard is. Het aandeel Mobil steeg gisteren in New York al met 5 procent, dat van Exxon daalde licht.

Analisten voorspelden al grootscheepse consolidatie in de energie-industrie sinds British Petroleum afgelopen zomer voor 49 miljard het Amerikaanse Amoco kocht. Dat was tot dan de grootste industriele overname ooit en als hij is afgerond wordt de combinatie BP/Amoco na Exxon en Shell het derde energieconcern van de wereld. Tot nu toe namen analisten aan dat Exxon niet op het overnamepad was omdat het concern ook na BP/Amoco het grootste ter wereld zou blijven.

Een bankier in New York die onbekend wilde blijven, zei verbaasd te zijn over een eventuele combinatie Exxon en Mobil gezien de nogal afwijkende bedrijfsculturen. Exxon geldt als een conservatief en oerdegelijk geleid concern terwijl Mobil veel wisselingen en reorganisaties beleefde.

De consolidatie in de energienijverheid wordt vooral toegeschreven aan de aanhoudend lage olieprijzen. Eerder dit jaar sloot Shell al verscheidene samenwerkingsakkoorden, onder meer met Texaco in de VS, en nam het voor miljarden onderdelen van concurrenten over. Verder fuseerden Oryx Energy en de Kerr-McGee Corp en kocht Seagull nog voor ruim een miljard dollar Ocean Energy.