EU klaagt bij WTO over sancties VS

GENEVE, 26 NOV. Het slepende conflict tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten heeft zich verscherpt. De EU diende gisteren een klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de onlangs door Washington aangekondigde handelssancties, die begin volgend jaar van kracht moeten worden.

Volgens de VS is het Europese importregime discriminerend voor zogenoemde `dollarbananen'. Deze komen van plantages in Midden-Amerika die in handen zijn van voornamelijk de grote Amerikaanse multinationals Chiquita en Dole. In plaats daarvan bevoordeelt de Europese Unie de bananen die uit voormalige kolonien van vooral Groot-Brittannie en Frankrijk komen. De WTO veroordeelde hierom de EU eerder dit jaar, waarbij de EU tot eind 1998 de tijd kreeg met een nieuw regime te komen. Zo'n aangepast regime is er nu, maar niet tot volle tevredenheid van de VS. Daarop kondigden de VS twee weken geleden handelssancties aan. Volgens de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de WTO, Rita Hayes, hebben de VS het recht met sancties te komen. Deze zijn volgens haar niet in strijd met de WTO-regels, omdat ze alleen nog maar zijn voorbereid. (KRF, ANP)