CSM sterke stijger op beurs

AMSTERDAM, 26 NOV. De aandelen in voedingsconcern CSM zijn vanochtend met 9,1 procent in waarde gestegen. In reactie op degelijke jaarresultaten de aankondiging van een optieregeling voor het topmanagement en vergroting van de zeggenschap van aandeelhouders steeg het aandeel met 8,40 naar 110,80 gulden. De koers van het Midkap-aandeel is daarmee terug op het niveau van begin september, vlak voordat de beurs een kortstondige crisis meemaakte.

CSM weegt niet mee in de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs. In die index, die vanochtend met 18,60 punten (1,6 procent) steeg naar 1132,33 punten, wegen alleen de 27 meest verhandelde fondsen mee.

Onder die hoofdfondsen was ING een uitschieter. De bank meldde vanochtend een bijna 42 procent hogere winst van 4,86 miljard gulden. Dat was beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Het aandeel ING steeg 3 procent (3,40 gulden) naar 116,10 gulden.

Van de overige financiele waarden steeg Fortis harder dan de beursindex. Het aandeel klom 2,8 procent (3,80 gulden) naar 137,60 gulden. Bestuursvoorzitter M. Lippens zei vanochtend tegenover Belgische media dat de Nederlands-Belgische bankverzekeraar zijn marktaandeel in diverse regio's wil vergroten. Hij denkt aan ondernames in de Verenigde Staten, Europa en Azie. Ook Aegon boekte vanochtend winst. Deze verzekeraar noteerde 2,2 procent (4,80 gulden) hoger op 203,10 gulden. Aegon lijkt weer op weg naar het recordniveau van 224,40, dat op 21 juli werd behaald. Op 8 oktober bereikte het aandeel zijn dieptepunt met 126,10 gulden. ABN Amro klom met twee kwartjes (1,2 procent) naar 41 gulden.

De AEX-index kreeg ook steun van de koersstijging met 2 procent van het grootste fonds op de Amsterdamse effectenbeurs, Koninklijke Olie. Dit aandeel klom met 1,70 gulden naar 93,70 gulden in reactie op berichten op een fusie tussen de Amerikaanse oliegiganten Exxon en Mobil. Ook elders in Europa stegen de aandelenkoersen van olieconcerns.

Philips blijft onder druk staan. Het aandeel in dit elektronicaconcern moest net als voorgaande dagen terrein prijsgeven. Aan het eind van de ochtend stond Philips op 122,50 gulden, een verlies van zes dubbeltjes.

Ajax was de grootste daler op de beurs. Bovenop de slechte jaarcijfers kwam gisteren een verloren wedstrijd in de lucratieve Champions League. De club heeft nog maar een kleine kans om de kwartfinale te bereiken. Gebeurt dat niet, dan zal Ajax volgend jaar vermoedelijk opnieuw rode cijfers schrijven. Het voetbalaandeel zakte met 1,30 gulden (5,5 procent) naar 22,30 gulden.