CSM heft deel van bescherming op; Winst voedingsconcern stijgt 10,6 procent tot 246 miljoen gulden

ROTTERDAM, 26 NOV. Voedingsconcern CSM gaat zijn juridische bescherming aanpassen. Op de beurs zijn nu alleen zogenaamde `niet-royeerbare certificaten' (nrc's) te verkrijgen, zonder stemrecht. CSM overweegt die te vervangen door `beperkt royeerbare' certificaten, die kunnen worden verruild voor aandelen met stemrecht, tot maximaal 1 procent van het uitstaande kapitaal. Dat heeft het concern vanochtend bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers.

Verder overweegt 's lands meest gesloten beursfonds certificaathouders onder bepaalde omstandigheden `stemvolmacht' te geven tot 6 procent. CSM zet de voorstellen op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van februari 2000.

CSM heeft al jaren een conflict met de Amsterdamse effectenbeurs over de beschermingsconstructie. De beurs wil meer zeggenschap voor aandeelhouders. Bij de meeste beursgenoteerde ondernemingen zijn de aandelen gesplitst in certificaten die op de beurs worden verhandeld, en stemrecht, dat bij een administratiekantoor is ondergebracht. De belegger kan bij het kantoor zijn stemrecht terugkrijgen door de certificaten te `royeren'. Dat is bij nrc's niet mogelijk. Het voedingsconcern won eerder rechtszaken over de kwestie, aangespannen door de Vereniging voor de Effectenhandel (nu Amsterdam Exchanges). Dat het bedrijf de constructie nu toch tegen het licht houdt, komt doordat de Tweede Kamer zich inmiddels buigt over een wetsvoorstel over beschermingsconstructies.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die ook fel van leer trok tegen de bescherming van CSM, vindt dat het concern een stap in de goede richting heeft gezet. Ze blijft zich echter verzetten tegen het uitblijven van stemrecht voor beleggers. “In de race om meer transparantie bij bedrijven deden ze als enig beursfonds helemaal niet mee', zegt VEB-directeur P. de Vries in een reactie. “Nu wel, maar ze zitten achterin het peloton. Ze blijven vasthouden aan certificaten. Wat dat betreft is er nog maar weinig verbetering.'

CSM (onder meer Honig, HAK en Venco) presenteerde vanmorgen een winstgroei met 10,6 procent tot 246 miljoen gulden over het op 30 september afgesloten boekjaar 1997/1998.

De omzet steeg 17,6 procent tot 4,3 miljard gulden. De winst per aandeel steeg met 9 procent tot 6,10 gulden. Voor het lopende boekjaar verwacht CSM verdere groei van de nettowinst. “Gezien het relatief weinig conjunctuurgevoelige karakter van de CSM-activiteiten zal een vertraging van de economische groei in Europa en de Verenigde Staten weinig invloed hebben op de ontwikkeling van de resultaten van het bedrijf', aldus CSM.