Chili: woede en vreugde over Pinochet; Traangas tegen betogers

SANTIAGO, 26 NOV. In de Chileense hoofdstad Santiago braken gisteren rellen uit na de uitspraak van de Engelse Law Lords dat de aanhouding van generaal Pinochet rechtmatig is. De politie zette waterkanonnen en traangas in tegen voor- en tegenstanders van de voormalige dictator.

President Eduardo Frei riep gisteren zijn veiligheidsraad bijeen om de situatie te bespreken. Hij maande het land tot kalmte en waarschuwde dat “verantwoordelijk en sereen gedrag van onze burgers en onze instituties' - in Chili een codewoord voor het leger - een voorwaarde is om uitlevering van Pinochet aan Spanje met succes aan te vechten. Frei beloofde uitlevering van Pinochet aan Spanje “op alle niveaus' te bestrijden. Minister van Buitenlandse Zaken Jose Miguel Insulza zal naar Londen en Madrid reizen.

Enkele honderden aanhangers van de 83-jarige generaal en senator-voor-het leven hadden zich gisteren verzameld bij het gebouw van de Pinochet-stichting, dat zich bezighoudt met het verdedigen van de legaliteit van het Pinochet-regime en militaire beurzen uitdeelt. Er was een grote taart besteld, want gisteren was Pinochets verjaardag. Het plan was om de oude dictator via een straalverbinding toe te zingen als het goede nieuws van zijn vrijlating binnenkwam. De uitspraak van de Law Lords stuitte op gehuil en geloei van woede. Augusto Pinochet jr., een zoon van de oude dictator, brulde boven het lawaai uit dat zijn vader zou blijven vechten. Zijn medestanders begonnen daarna journalisten af te tuigen. Een cameraman moest naar het ziekenhuis. Toen Pinochet-aanhangers in de chique wijk Las Condes straten blokkeerden, greep de politie in.

Tranen van vreugde waren er bij het gebouw van de stichting `familie van gedetineerden en vermisten', waar driehonderd nabestaanden van mensen die zijn vermoord onder het Pinochet-regime zich hadden verzameld. Duizenden jongeren vierden even later feest in het centrum van Santiago. Toen die betoging naar het oordeel van de politie uit de hand liep, werden zij met traangas en een waterkanon verspreid.

De voorzitters van de twee grote rechtse partijen noemden het arrest van de Law Lords een “nationale vernedering'. Vanuit Mexico bepleitte Ricardo Lagos, hoofd van de Socialistische Partij berechting van Pinochet in Chili.

De straat voor de Britse ambassade in Santiago is hermetisch afgezet. In Spanje groeit de vrees voor de veiligheid van de circa 40.000 Spanjaarden op Chileense bodem. Velen van hen gaan niet meer de straat op zonder lijfwacht. (AFP, AP, Reuters)