Ajacieden slachtoffer van aardbeving die niemand had voorzien

AMSTERDAM, 26 NOV. De voetballers van Ajax voelden zich na de afgang tegen Croatia Zagreb het slachtoffer van een aardbeving die niemand had voorzien. Zelden was de nakende ontmanteling van een voormalige Europees- en wereldkampioen zo manifest geweest als gisteravond in de Arena. Maar niemand durfde hardop te verkondigen dat de nederlaag tegen de sluwe Kroaten wel eens het einde van een tijdperk zou kunnen inluiden. “Het zou onzinnig zijn de status van Ajax af te meten aan een nederlaag' verkondigde Danny Blind.

De 37-jarige aanvoerder neemt in zijn laatste seizoen roemloos afscheid van de Champions League. Rekenen staat immers gelijk aan hardop dromen. “We zullen met flinke cijfers moeten winnen in Porto, want meerdere nummers twee eindigen straks op tien punten', prevelde Blind. “Ik schat dat we nog een procent kans hebben op een plaats in de kwartfinales. En daar had ik eerlijk gezegd geen rekening mee gehouden.' Ronald de Boer vond elke kansberekening zinloos. “Het is over en sluiten.'

Ajax had de nederlaag tegen Croatia Zagreb geheel aan zichzelf te wijten. “We hadden te weinig stootkracht, omdat de aansluiting tussen het middenveld en de aanval ontbrak', analyseerde Blind. “Daardoor konden we Hose in de spits moeilijk bereiken. We hadden te weinig spelers in het strafschopgebied om ons overwicht uit te buiten. Over de flanken kwamen we ook al niet door. We hebben Arveladze en Litmanen node gemist. Spelers van dat kaliber hadden Ajax over de drempel kunnen helpen. We waren aangewezen op vervangers, die nog inzicht en ervaring misten. Dat is geen verwijt aan Hose. Als wij hem goed willen laten spelen, moet hij ook de juiste ballen krijgen.'

Ronald de Boer: “Als iedereen fit is en in topvorm verkeert, kunnen wij elk topteam in Europa verslaan. Maar we zijn kwetsbaar als spelers op cruciale posities in het elftal door blessures wegvallen. Op dit moment behoren we zeker niet tot de Europese top. We zullen ons moeten richten op het landskampioenschap.' Het bestuur van Ajax moet al verder kijken wil het de aansluiting met de Europese elite niet verliezen. Blind formuleerde het belangrijkste dilemma bij de wederopbouw van een nieuwe ploeg. “Wij hebben in Nederland niet de mogelijkheden om net zo adequaat te reageren als in Italie en Engeland, waar forse financiele injecties worden gepleegd om matig draaiende elftallen te versterken.

Bij ons duurt dat wat langer, maar Ajax zal inderdaad flink moeten investeren om het vertrek van enkele spelers op te vangen. Het zou echter slecht zijn als we nu na een nederlaag onze strategie gaan veranderen. Van paniek is geen sprake.'

Blind schrok terug voor de conclusie dat Ajax na de afgang in de Arena niet langer behoort tot de grote tenoren van Europa. “Ik vind dat zo'n belachelijke stelling. Wat is top in Europa? Fiorentina, omdat het momenteel bovenaan staat in de Italiaanse Serie-A? Het is niet meer mogelijk het Europese voetbal drie jaar lang te domineren. Juventus staat nu ook op de rand van de afgrond, terwijl die club een geweldig beleid voert. Barcelona en Arsenal zijn ook al uitgeschakeld in de Champions League, zijn dat ook geen topclubs meer? Real Madrid kan er ook nog uitvliegen, schrijven we die club meteen af? Ajax heeft de afgelopen zeven jaar in diverse Europa Cuptoernooien telkens de kwartfinales gehaald. Tellen wij niet meer mee, omdat we een keer vroegtijdig worden uitgeschakeld?'

    • Robèrt Misset