ABN Amro mag Banco Real kopen; Centrale bank stemt in

ROTTERDAM, 26 NOV. ABN Amro heeft gisteren groen licht gekregen om de Braziliaanse Banco Real volledig over te nemen.

De bank was sinds deze zomer al voor 40 procent in Nederlandse handen en beschikte over een optie om nog eens 30 procent te kopen. De centrale bank heeft hiervoor pas gisteren toestemming verleend, zo heeft vice-president F. Deckers van ABN Amro in Brazilie bevestigd.

Deckers maakt deel uit van de economische en politieke emissie onder leiding van minister-president Kok aan Latijns Amerika.

De financiele autoriteiten verzetten zich aanvankelijk tegen de uitbreiding van het belang, omdat zij vonden dat een deel van de op drie na grootste particuliere bank in Braziliaanse handen moest blijven. De bank ging daarbij voorbij aan de toezegging van de verkoper, de 78-jarige arts en grootaandeelhouder Aloysio de Andrade Faria, om ook zijn resterende belang van 30 procent aan de Nederlanders te verkopen.

De volledige acquisitie gaat ABN Amro circa 3 miljard dollar kosten. Faria, die eigenaar was van 70 procent, ontvangt 2,1 miljard voor zijn belang.

De resterende aandelen hoopt ABN Amro via een openbare bieding of via onderhandelingen met individuele beleggers binnen te halen.

Met Banco Real in de gelederen heeft ABN Amro er naast Nederland en de Verenigde Staten een derde thuismarkt bij. Brazilie, de achtste economie van de wereld, telt 160 miljoen inwoners. Volgens ABN Amro komen er iedere drie jaar tien miljoen klanten bij.

Banco Real voegt 16,5 miljard dollar toe aan het balanstotaal van ABN Amro dat halverwege dit jaar ruim 1.000 miljard gulden bedroeg. Het kantorennet in Brazilie stijgt door de overname van 48 naar ruim 1400. Een week geleden kocht de Nederlandse bank tevens de Braziliaanse deelstaatbank Bandepe. Deze kleine bank heeft 52 filialen in het Noordoosten, waar Banco Real nauwelijks is vertegenwoordigd.

Ondanks een dreigende financiele crisis in Latijns Amerika is ABN Amro nog altijd optimistisch over de Braziliaanse economie. Vorige week werd bekend dat het Internationale Monetaire Fonds Brazilie met een internationaal steunpakket van 41 miljard dollar te hulp is geschoten om het vertrouwen van internationale investeerders terug te winnen.

Het vertrouwen werd geschokt na de crises in Azie en Rusland. In ruil voor de steun saneert Brazilie de overheidsfinancien. Een deel van de saneringsvoorstellen van president Cardoso is inmiddels door het Braziliaanse parlement aanvaard. Mede door de internationale hulp wordt voor de tweede helft van het volgende jaar een lichte economische groei verwacht.