VREEMDE VALUTA

Wie na 1 juli 2002, als de gulden definitief wettig betaalmiddel af is nog briefjes van duizend in een oude sok tegenkomt, kan die nog jarenlang inwisselen voor euro's bij De Nederlandsche Bank. Maar hoe zit dat met buitenlands geld?

Banken stoppen op 1 januari 2002 niet alleen met de uitgifte, maar waarschijnlijk ook met de inname van bankbiljetten van de elf landen uit de Economische en Monetaire Unie (EMU). Wie nog een koffertje Duitse marken of Franse francs op zolder heeft liggen, doet er dus goed aan die op tijd in te wisselen.

De consumentenbond raadt consumenten aan daar niet te lang mee te wachten. “Meer dan voorheen is het nu zaak aan het eind van de vakantie op te letten met hoeveel vreemd geld u terugreist, want de transactiekosten voor wisselen zullen in de nabije toekomst flink stijgen.'

De consumentenbond constateert dat op sommige plaatsen de verschillen tussen de aan- en verkoopkoers al verdwenen zijn, omdat de onderlinge wisselkoersen - die 31 december van dit jaar definitief vastgesteld worden - nagenoeg niet meer zullen veranderen. De bond vreest dat daar hoge transactiekosten voor in de plaats zullen komen.

Zo heeft de GWK Bank (grenswisselkantoren) zijn systeem van aan- en verkoopkoersen al vervangen door 4,5 procent transactiekosten op het wisselen van bankbiljetten. De andere banken rekenen doorgaans lagere transactiekosten. De Postbank hanteert bijvoorbeeld geen percentage, maar een vast bedrag voor het wisselen van vreemde valuta. De consumentenbond raadt consumenten aan hun bankbiljetten in te wisselen bij De Nederlandsche Bank, die helemaal geen transactiekosten berekent. Dat kan op vier plaatsen in Nederland: Amsterdam, Wassenaar, Eindhoven en Hoogeveen.

Wisselen van muntjes uit de elf EMU-landen kan alleen bij de GWK Bank. Omdat het verzilveren van al die muntjes voor de grenswisselkantoren een hoop rompslomp met zich meebrengt, rekenen ze voor het wisselen 10 procent transactiekosten. Na 1 januari 1999 wordt dat tarief verhoogd naar 15 procent. “Een pittige toeslag', aldus de consumentenbond. “Voor muntgeld uit deze landen geldt dat u het beter kunt besteden aan een extra souvenir dan het mee te nemen en de GWK blij te maken.'

    • Jochen van Barschot