Volleyballers kansloos tegen Russen

HAMAMATSU, 25 NOV. Na het 3-0 verlies vandaag tegen Rusland zal de Nederlandse volleybalploeg voor het eerst sinds zes jaar vrijwel zeker niet tot de toptwee van de wereld behoren. De Europees- en olympisch kampioen is bij het WK in Japan nu verwezen naar de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats. Alleen door een klein wonder, morgen een 3-0 zege op Italie en dan ook nog met hele ruime setstanden, zou dat kunnen worden afgewend. Dat lijkt echter onmogelijk, temeer Nederland topscorer Richard Schuil mist met een enkelblessure. “Op dit moment vergaat voor de meeste spelers de wereld', zei bondscoach Toon Gerbrands na afloop.

De kansen tegen Rusland slonken in Hamamatsu al behoorlijk toen Schuil bij een 6-3 achterstand in de eerste set door zijn rechterenkel ging. Direct was duidelijk dat het een ernstige blessure betrof. Schuil die gisteren tegen Joegoslavie slecht speelde, keek de wedstrijd vanuit een rolstoel uit en werd na afloop voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn enkelbanden leken beschadigd.

Aangezien Nederland niet meer over een sterke reservebank beschikt, betekende het uitvallen van de topscorer een groot verlies. Zijn vervanger Mark Broere, speler van het Apeldoornse Dynamo, behoort in de Nederlandse competitie tot de betere volleyballers, maar internationaal telt hij niet mee. Toch speelde Broere vorig jaar in Cuba in de World League een uitstekende wedstrijd. Ook toen verving hij de aan de enkel geblesseerde Schuil. Vandaag deed hij het niet slecht, maar hij maakte lang niet het aantal punten dat Schuil doorgaans bij elkaar slaat. “Het lijkt me duidelijk dat het wegvallen van Richard een enorme tegenslag was. Ons spel is gebaseerd op het aanspelen van drie man en daar is hij er een van', aldus aanvoerder Bas van de Goor.

Met de geblesseerde Schuil liggend op de spelersbank verloor Nederland de eerste set kansloos met 15-6. Daarna vocht de ploeg van Gerbrands bewonderswaardig voor de punten. De Nederlanders hielden in de tweede set lang stand, kwam zelfs met 10-9 voor, maar verloor nog met 15-12. In de derde set nam de olympisch kampioen een voorsprong van drie punten (8-5). Het mocht uiteindelijk niet baten. De Russen won de set met 15-11 en de wedstrijd met 3-0. “We hadden afgesproken dat we tot het bittere einde zouden bikkelen', zei Bas van de Goor.

Na het gevoelige verlies van gisteren tegen Joegoslavie (3-0) had Nederland vandaag de kansen nog steeds in eigen hand. Bij winst op Rusland zou de ploeg van Gerbrands morgen met aartsrivaal Italie hebben moeten strijden om een plaats in de halve finale. Nu heeft Nederland slechts een minieme kans als het met 3-0 van Italie wint en Rusland met 3-0 verliest van Joegoslavie.

Italie verloor net als Nederland gisteren verrassend met 3-0 van Joegoslavie. De zeer gemotiveerde Oost-Europeanen zijn daardoor zeker van een plaats in de halve finale. Dat zorgde na de wedstrijd tegen Italie voor emotionele taferelen. Uitblinker Vladimir Grbic bedekte zijn natte ogen in de Joegoslavische vlag die om zijn schouders hing. “We spelen voor ons volk, voor ons land. En we houden van volleybal', verklaarde de 27-jarige speler de grote kracht van zijn ploeg.

Grbic, wiens jongere broer Nikola als spelverdeler uitblinkt, maakt de meeste punten en is de stuwende kracht van de Joegoslaven. Zijn ogen spuwen vuur na elk gemaakt punt. Af en toe komen er oerkreten uit zijn mond. Grbic is een van de vijf basisspelers die voor een club in de Italiaanse competitie volleyballen. De zesde, Vujevic, speelt in Griekenland.

De Joegoslavische ploeg is al jaren bijeen en kent in tegenstelling tot bijvoorbeeld Nederland sinds de laatste Olympische Spelen nauwelijks wijzigingen. In Atlanta behaalde Joegoslavie achter Oranje en Italie verdienstelijk de bronzen medaille. Vorig jaar werd het team van bondscoach Zoran Gajic tweede bij het EK. “En nu gaan we voor de wereldtitel', zei een strijdlustige Grbic.

Gezien het spel van de afgelopen dagen behoort Joegoslavie in Tokio zeker tot de kanshebbers voor het goud. Nederland reist vrijdag ook mee van Hamamutsu naar de hoofdstad, maar kan waarschijnlijk niet meer hoger eindigen dan de vijfde plaats.

    • Hans Klippus