Strijd tegen Microsoft ontbrandt op alle fronten

ROTTERDAM, 25 NOV. America Online, Netscape en Sun Microsystems bundelen hun krachten. Daarmee ontstaat voor Microsoft een geduchte tegenstander op vele fronten.

In de strijd tegen Microsoft hebben ze hun sporen verdiend, de topondernemers die gisteren op een gezamenlijke persconferentie hun krachtenbundeling kwamen toelichten. Sun-topman Scott McNealy vergeleek de software van Microsoft in deze krant met gif. James Barksdale deed voor de rechter onlangs nog een boekje open over Microsofts “illegale' zakenpraktijken. AOL-topman Steve Case getuigde niet persoonlijk, maar een van zijn directeuren deed in geuren en kleuren uit de doeken hoe Microsoft AOL onder druk zette om de rivaliserende browser (een programma voor speuren op Internet) van Netscape niet te promoten.

De vragen die gisteren op de bestuursvoorzitters van AOL, Netscape en Sun werden afgevuurd hadden veelal betrekking op het `anti-Microsoft-gehalte' van het nieuwe trio. De heren achtten echter het moment voor het publiekelijk kraken van Microsoft niet opportuun. “Wij blijven gecommitteerd aan de samenwerking met Microsoft', aldus AOL-topman Case. De 14 miljoen klanten op zijn op Internet-technologie gebaseerde AOL-netwerk maken nu nog in vrijwel alle gevallen gebruik van een speciaal voor hen aangepaste versie van Microsofts Internet Explorer. De nieuwe onderneming zal zich in de samenwerking met Microsoft “pragmatisch' opstellen. Samenwerken waar het kan, concurreren waar het moet, aldus Case.

De verbale oorlogsverklaring mag dan achterwege zijn gebleven, toch werd duidelijk dat de nieuwe alliantie Microsoft op vele fronten het vuur aan de schenen zal leggen. In de eerste plaats is daar de browser-oorlog. Netscape heeft door zijn browser Navigator evenals Microsoft gratis weg te geven, het leiderschap op deze markt behouden. Maar er is sprake van een nek-aan-nek-race.

Uit de jongste onderzoeken blijkt dat Netscape nog altijd terrein verliest op Microsoft. Als de AOL-gebruikers met hun aangepaste versie van Internet Explorer aan Microsoft worden toegerekend is Netscape zijn leidende rol zelfs al kwijt.

Voor het gebruik van de Microsoft-browser heeft AOL nog een contract tot het einde van dit jaar. Case verklaarde gisteren dat AOL Internet Explorer zal blijven distribueren, maar het moet vreemd lopen als Netscape niet veel meer voet aan de grond krijgt bij deze cruciale afnemer.

Een tweede terrein waarop de krachtenbundeling een bedreiging vormt voor Microsoft is dat van de `Internetportalen'. Dit fenomeen is voortgekomen uit de populaire zoekmachines die Internetgebruikers veelvuldig gebruiken om op het web op trefwoorden te speuren. Langzaam maar zeker hebben de exploitanten steeds meer extra's aan hun websites toegevoegd (nieuwsdiensten, winkels en beleggersinformatie).

Doel van de `portalen' is zo veel mogelijk Internetgebruikers te trekken. Andere aanbieders van websites betalen voor reclame of een vermelding op zo'n portaal. Met een klik van de muis komen gebruikers immers ook bij hen terecht.

Netscape's portaal Netcenter behoort tot de succesvolste initiatieven op dit terrein. In het jongste kwartaal behaalde Netscape via Netcenter 48 miljoen dollar omzet (bijna een derde van het totaal). Ook AOL exploiteert een succesvol Internetportaal, maar dit wordt vrijwel alleen gebruikt door consumenten. Netcenter is juist populair bij zakelijke gebruikers, zodat beide aanbieders elkaar goed aanvullen en een meer dan geduchte concurrent vormen voor Microsofts portaal `Microsoft Network' (MSN).

De combinatie Sun/Netscape komt Microsoft tegen op de zakelijke markt.

Netscape timmert hier al enige tijd aan de weg, maar mist de menskracht om zijn software door directe verkopers bij bedrijven aan de man te brengen. De zevenduizend direct sales-medewerkers van Sun kunnen voor de afzet van Netscapesoftware een aardige stimulans betekenen, zo legde McNealy gisteren uit.

Dan is er Suns computertaal Java die op Internet voor plaatjes en steeds mee andere toepassingen wordt gebruikt. Sun droomt er nog altijd van om van Java een universeel besturingssysteem te maken waarop alle apparaten en apparaatjes (tv`s, telefoons spelletjescomputers) kunnen draaien die op Internet zullen worden aangesloten. Het aanhalen van de banden met de software en programmeurs van Netscape brengt deze droom een stap dichterbij. McNealy: “Dit is een signaal aan programmeurs. Je moet software ontwikkelen voor Java, want wij zullen de belofte van software die een keer geschreven wordt en overal kan draaien kunnen waarmaken.'

    • Michiel van Nieuwstadt