Stadsfriezen blijven overeind in Heerenveen

HEERENVEEN, 25 NOV. De dit seizoen bij Cambuur debuterende Gert Kruys wil zo graag een volwaardig lid worden van het trainersgilde in het betaalde voetbal, dat hij het jargon beter beheerst dan zijn meeste collega's. Zo bracht het vroegere straatschoffie uit Utrecht gisteravond een uitbundig eerbetoon aan de Friese derby, die alleen nog bij de achterban leeft. Kruys besefte hoe pijnlijk het voor Heerenveen was dat rivaal Cambuur uitgerekend in het uitverkochte Abe Lenstra-stadion het eerste punt in een uitwedstrijd veroverde, 1-1.

Fijntjes beklemtoonde Kruys het “echte Friese doelpunt' voor Cambuur van invaller Sandor van der Heide uit Ysbrechtum. Bij de ploeg uit Leeuwarden stonden nog drie Friezen (Johan Abma, Geert Jelle de Vries en Richard Elzinga) in de basis. Ongewild onderstreepte juist de Servier Radoslav Samardzic met zijn treffer het internationale karakter van Heerenveen, dat in voorstopper Tieme Klompe zijn enige vertegenwoordiger uit Friesland kende. De in Leeuwarden geboren Max Houttuin ontbrak wegens een schorsing, Ronnie Pander was geblesseerd. De meeste spelers konden gisteravond dus slechts luisteren naar het Friese volkslied, dat door bijna 14.000 Friezen op de tribunes uit volle borst werd meegezongen.

Met een verontschuldigende glimlach vertelde Dennis de Nooijer, de Zeeuwse spits van Heerenveen, dat hij inmiddels een couplet kent uit de Friese hymne. Wat moet hij met een strofe als `Frysk bloed tsjoch op?' Het Friese bloed rukt allang niet meer op in Heerenveen, waar de Friese coach Foppe de Haan meer affiniteit heeft met de derby dan zijn spelers. In het Fries verzuchtte hij dat de spelers van Cambuur “erop waren geklopt' in de wetenschap dat ze na vier jaar weer op het hoogste niveau konden bewijzen dat de roep om een FC Friesland achterhaald is.

Hoewel Heerenveen inmiddels aan het Europese voetbal heeft mogen ruiken en het gepromoveerde Cambuur al blij mag zijn als het de nacompetitie ontloopt, voelden de stadsfriezen zich de morele winnaar van een draak van een wedstrijd. “Ik denk dat de derby meer leefde bij Cambuur dan bij ons', veronderstelde De Haan. “Wij zijn de afgelopen jaren boven ze uit gegroeid en Cambuur wilde graag bewijzen dat het ook meetelt in Friesland.

Ik moest de jongens echt aan het verstand peuteren dat dit voor Heerenveners een belangrijk duel is.'

Dat was de coach van Heerenveen dus niet gelukt. “Blijkbaar zijn wedstrijden tegen Ajax Feyenoord en PSV uitnodigender voor de spelers dan een ontmoeting met Cambuur', zei De Haan. “Dat doet mij als echte Fries natuurlijk pijn. Vroeger was deze derby meer beladen dan nu. Toen het met beide clubs in de eerste divisie niet zo geweldig ging, was het kampioenschap van Friesland het hoogst haalbare. Nu is het een van de vele wedstrijden die we spelen.'

Aandachtig had De Haan geluisterd naar de dialoog die Max Houttuin (eerst Cambuur, nu Heerenveen) en Geert Jelle de Vries (van Heerenveen naar Cambuur) voerden voor Omroep Fryslan. “Sentimenten speelden bij die jongens geen rol', constateerde De Haan. “Ze leven ook in een andere tijd. Zij zien geen verschil tussen stadsfriezen en de Friezen van het platteland. Maar ik ken supporters van Heerenveen, die vannacht heel slecht hebben geslapen.'

De eerste confrontatie tussen Heerenveen en Cambuur in de eredivisie sinds 1994 speelde zich af in een geweldige ambiance, maar had gisteravond ook in het Thialf-stadion kunnen plaatsvinden. Op het bevroren veld maakte de bal de vreemdste capriolen en beide goals waren in feite toevalstreffers. In de elfde minuut blunderde Cambuur-doelman Wim de Ron na een slap afstandsschot van Johan Hansma, waarna Samardzic de bal simpel kon intikken, 1-0.

Twintig minuten voor tijd bezorgde Van der Heide Cambuur de verdiende gelijkmaker. Nu glibberde de bal na een vrije trap van Johan Abma langs een woud van benen, waardoor Van der Heide alle tijd had voor een fraaie volley.

Twee minuten voor tijd compenseerde De Ron zijn flater door een inzet van Gerard de Nooijer te pareren en verder kregen de Friese toeschouwers slechts een partijtje klunen te zien. “Dit heeft niets met voetbal te maken', mopperde Heerenveen-coach De Haan. “Maar Cambuur ging beter om met het slechte veld dan wij. Klompe was meer aan het vechten met Cambuur-spits Dijkhuizen dan dat hij aan voetballen toekwam.' En zijn collega Kruys: “De mensen bij de KNVB willen zeker eerder met vakantie. In het voorjaar was tijd genoeg geweest om deze wedstrijd onder betere omstandigheden te spelen.'

De Haan, ironisch: “Vorig jaar mocht de wedstrijd tegen Utrecht alleen worden afgelast bij een temperatuur van min 15 graden. Maar het kwik in De Bilt wees min 14.9 graden aan. Pas toen we KNVB-bestuurder Steegman op de tribunes hadden gezet, hoefden we niet te spelen. Zo moet je tegenwoordig manoeuvreren om te voorkomen dat je een boete krijgt van 25.000 gulden, omdat je veld niet in orde is. Flexibiliteit is bij de KNVB helaas ver te zoeken.'

    • Robèrt Misset