Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Onder meer aandacht voor de beslissing van het Britse Hogerhuis over het al of niet uitleveren van ex-dictator Pinochet aan Spanje. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Voor- en tegenstanders praten met huisartsen en patienten over het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen. Ned.3, 19.25-19.58u.

Het blauwe licht. Televisie klaagt veelvuldig aan, maar kan ze ook rehabiliteren? Anil Ramdas praat erover, naar aanleiding van de affaire-Van Baalen, met de hoogleraar Maarten Hajer, de directeur van het Productiefonds Rudi Wester en Stephan Sanders. Ned.3, 19.58-20.32u.

Netwerk. Gesprekken met artsen en programmamaakster Ireen van Ditshuyzen over haar driedelige documentaire over het Haagse Westeinde-ziekenhuis. Verder een reportage over een Hamburgse man die vijf jaar na zijn dood in zijn flat werd gevonden. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. O.a. reacties en commentaar op het besluit van het Britse Hogerhuis over het Spaanse uitleveringsverzoek van ex-dictator Pinochet en een nieuw boek over de in 1966 vermoorde Zuid-Afrikaanse president en `architect van de apartheid' Hendrik Verwoerd. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Later en straks zijn morgen geworden. De vijf hoofdpersonen in de documentaire hebben een ding gemeen: genieten van het heden en je minder druk maken om later, want later kan snel morgen worden. Twee 17-jarige meisjes hebben een spierziekte en een korte levensverwachting en drie heren op leeftijd zijn na hun pensionering aan een nieuwe studie begonnen. Ned.1, 22.02-22.56u.

De laatste Manaschi. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.56-23.49u.

AMUSEMENT

TeeVee studio. Programmamaakster Germaine Groenier bekijkt samen met Rene van der Elzen tv-fragmenten uit de afgelopen week. Ned.1, 23.49-0.24u.

SPORT

Champions League. Rechtstreeks verslag van de Champions League-wedstrijden PSV - HJK Helsinki vanuit Finland, gevolgd door Ajax - Croatia Zagreb uit de Amsterdam Arena.

Hierna korte samenvattingen van de andere wedstrijden in de groepen van Ajax en PSV. Vanaf 23.40 uur samenvattingen van Barcelona-Manchester United en Inter Milan-Real Madrid. Ned.2, 18.20-23.22 & 23.40-24.00u.

MUZIEK

2 meter sessies. Slot van een tweeluik over het Haagse Crossing Border festival dat al zes jaar lang de plaats is waar popmuziek, litaratuur en poezie elkaar raken. Vanavond met Faithless, Calexico, Red Snapper, 4 Hero, Gerard Reve, Jan Mulder, Zita Swoon, Barrelhouse, Mark Hudson en Johnny Dowd. Ned.3 23.23-0.03u.

KUNST

C land. Gesprek met de Britse filmmaker Nick Broomfield van wie op het Documentairefestival in Amsterdam een uitgebreid retrospectief te zien is. Aan de orde komen zijn confronterende werkmethoden en zijn film Kurt & Courtney over de dood van Kurt Cobain zanger van de grungeband Nirvana. Ned.3, 20.32-21.00u.

FILM

Stripper (Jerome Gary, 1985, VS). Semi-documentaire over striptease-danseressen concentreert zich op enkele deelneemsters aan de competitie van de First Annual Strippers' Convention in Las Vegas anno 1983, waar carrieres gemaakt en gebroken worden. RTL5, 20.30-22.10u. onderbroken door reclame.

Kickboxer 3: The Art of War (Rick King 1992, VS). Derde aflevering van serie vechtfilms waarin Sasha Mitchell sinds het origineel de hoofdrol overnam van Jean-Claude Van Damme. SBS6 20.30-22.10u., met reclame.

Brewster's Millions (Walter Hill, 1985 VS). Zevende verfilming van klassieke roman van George Barr McCutcheon is een schreeuwerige komedie waarin Richard Pryor schmiert als een baseballspeler die 300 miljoen dollar erft, op voorwaarde dat hij tien procent daarvan binnen een maand zinnig weet te besteden.

Ook met John Candy. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Samba Traore (Idrissa Ouedraogo, 1992, Burkina Faso/Frankrijk/Zwitserland). Harkerige maar sympathieke streekroman, van de regisseur van Tilai en Yaaba, over een traditionele Afrikaanse dorpsgemeenschap, waar men tegen beter weten in dagdroomt over de zegeningen van emigratie. Een dorpeling, die in de grote stad steenrijk is geworden, keert er terug. TV5, 22.30-23.55u.

. Vision Man (William Long, 1997, Zweden). Winnaar van de NRC Publieksprijs op het IDFA van 1997 maakt gretig gebruik van het natuurschoon van Groenland en tracteert op de herinneringen en simpele levenswijsheden van een oude Eskimo die zijn hele leven op ijsberen heeft gejaagd. Ned.3, 0.13-1.05u.

The Molly Maguires (Martin Ritt, 1970, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 0.35-2.40u.

Spikes Gang (Richard Fleischer, 1973, VS). Western over oudere, ontheemde revolverheld Lee Marvin, bijgestaan door drie jonge boefjes, onder wie de latere regisseur Ron Howard. Min of meer een vervolg op Robert Bentons Bad Company. Duitsl.1, 0.55-2.30u., nagesynchroniseerd.

Angst / La paura (Roberto Rossellini, 1954, West-Duitsland/Italie). Laatste van de zes films die Rossellini met zijn toenmalige echtgenote Ingrid Bergman maakte (vier jaar voor hun officiele echtscheiding) is een Duitsgesproken psychologische thriller over overspelige vrouw die ten prooi valt aan chantage en bijna tot zelfmoord wordt gedreven. Naar een novelle van Stefan Zweig. Duitsl.2, 1.30-2.50u., zwart-wit.

Nachts auf den Strassen (Rudolf Jugert, 1951, West-Duitsland). Hildegard Knef brengt vrachtwagenchauffeur Hans Albers bijna op het slechte pad in sociaal bewogen melodrama. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.50u., z/w.