Premier: mummie moet terug

ROTTERDAM, 25 NOV. De premier van Groenland, Jonathan Motzfeld, heeft gisteren via de Deense ambassade formeel een verzoek ingediend bij de Kunsthal in Rotterdam om een gemummificeerde eskimo van de tentoonstelling Botje bij Botje te verwijderen. Bestuur en directie van de Kunsthal weigeren op dat verzoek in te gaan. “Wij zien op dit moment geen aanleiding de resten van de Groenlander vroegtijdig te verwijderen' zegt woordvoerder W. Pijbes. De premier van Groenland, dat onder Denemarken valt, was gisteren in een interview op de Deense televisie zeer geemotioneerd.

“Het zou de overgrootvader van iemand hier kunnen zijn' zei hij. Motzfeld wil dat de eskimo-mummie wordt teruggebracht naar Groenland. Het gaat om een twee eeuwen oude mummie van een Groenlander in een kajak, waarschijnlijk meegenomen door Hollandse walvisvaarders. De eskimo-resten zijn eigendom van het Westfries Museum in Hoorn. Directeur R. Spruit liet eerder weten bereid te zijn de resten te laten onderzoeken, maar ze teruggeven om ze te laten begraven vindt hij niet aan de orde. Kunsthal-woordvoerder Pijbes: “Je wist op die manier de verzamel- en cultuurgeschiedenis uit. En waarom windt men zich niet op over een zelfde eskimo-mummie in het Kopenhaagse museum, met een strop om zijn nek.' De Nederlandse actiegroep Arctic Peoples Alert heeft de zaak van de Hoornse eskimo-mummie onlangs in het nieuws gebracht.