Peper: agent kan best alleen surveilleren

DEN HAAG, 25 NOV. Politiesurveillances moeten weer meer door een in plaats van twee personen gaan gebeuren. Nu wordt “uit automatisme' te vaak voor twee mensen per surveillance gekozen, waardoor veel politiekracht ongericht wordt ingezet.

Dat zei minister Peper (Binnenlandse Zaken) gisteren in de Tweede Kamer in een debat over geweld op straat. De publieke ruimte moet worden heroverd op mensen die de straat onveilig maken, aldus Peper. De reden van surveillances met twee agenten ligt in de veiligheid. Door andere veiligheidsbevorderende maatregelen te nemen wil Peper weer terug naar de eenmanssurveillances. Hij kondigde ook aan bij de aanstaande CAO-onderhandelingen met de politiebonden op een efficientere inzet van politie te zullen aandringen.

“Eenmanssurveillances gaan ten koste van zowel de veiligheid van de burger als die van de diender', reageert H. van Duijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). Experimenten met eenmanssurveillances lopen nog. Flexibeler inzet van politiemensen, bij voorbeeld in de nacht, kost extra geld, meent hij.