Oud-lid van Argentijnse junta in arrest

BUENOS AIRES, 25 NOV. In Argentinie is ex-admiraal Emilio Massera, lid van de militaire junta tijdens de `smerige oorlog' (1976-83) gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht de ontvoering van baby's van vermeende linkse tegenstanders van de junta te hebben georganiseerd.

Een rechter, die een onderzoek instelt naar de verdwijning van baby's tijdens de dictatuur, gaf opdracht tot de arrestatie na Massera vijf uur lang over de zaak te hebben verhoord. Tijdens dit verhoor ontkende de 73-jarige Massera elke betrokkenheid bij de kwestie. Eerder al was de toenmalige chef van de militaire junta, Jorge Videla, aangehouden in verband met de ontvoering van baby's.

Tijdens de dictatuur `verdwenen' rond dertigduizend Argentijnen, tegenstanders of vermeende tegenstanders van het militaire regime, dat de meesten van hen - zo niet allen - liet vermoorden, vaak na wrede martelingen. Massera was als bevelhebber van de marine verantwoordelijk voor het meest beruchte foltercentrum, het marine-opleidingsinstituut ESMA. Hij werd in 1985 tot levenslang veroordeeld, maar kreeg in 1989 gratie van de huidige president Carlos Menem.

De kinderen van ontvoerde, gevangen en al dan niet vermoorde tegenstanders van de junta werden door het militaire regime ontvoerd en toegewezen aan kinderloze echtparen die door het regime werden vertrouwd. Ze werden geadopteerd en groeiden in veel gevallen op zonder te weten wie hun werkelijke ouders waren en wat er met die ouders was gebeurd. Het onderzoek is op gang gebracht door rechters, die er van uitgaan dat het delict van ontvoering van pasgeboren kinderen, “gezien het permanente karakter', niet valt onder de tot nu toe uitgevaardigde amnestiebepalingen waarvan de juntaleden hebben geprofiteerd.

In Massera's geval gaat het om twee met name bekende kinderen. Een van hen werd indertijd geadopteerd door een van de folteraars van de marineschool ESMA. Deze man, een voormalige fregatkapitein, is voortvluchtig. Van het kind, inmiddels 21 jaar oud, zijn door DNA-onderzoek de werkelijke ouders bekend. Beiden zijn indertijd verdwenen. (Reuters )