Milosevic zet legerleider aan de kant; Zuivering onder critici

BELGRADO, 25 NOV. De stafchef van het Joegoslavische leger, generaal Momcilo Perisic, is vannacht ontslagen. Het ontslag maakt volgens waarnemers deel uit van een reeks zuiveringen van de Joegoslavische president Milosevic onder critici van zijn beleid in Kosovo.

Perisic werd benoemd tot adviseur van de federale Joegoslavische premier Momir Bulatovic en als stafchef opgevolgd door generaal Dragoljub Ojdanic. Deze staat bekend als loyaal aan Milosevic en zijn regerende socialistische partij, en dan vooral aan de uiterst radicale JUL de neocommunistische partij van Milosevic' vrouw Mira Markovic die deel uitmaakt van de regerende coalitie. (AFP)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Het ontslag van Periaarschijnlijksic werd al geruime tijd verwacht zeker sinds Milosevic begin deze maand staatsveiligheidschef Jovica Stanisic de laan uitstuurde wegens kritiek op het Kosovo-beleid en op de ultranationalistische vice-premier Vojislav Seselj en wegens zijn sympathie met de Montenegrijnse president Milo Djukanovic, een criticus van Milosevic. Het ontslag van Stanisic, de man die de afgelopen jaren veel `moeilijke' klussen voor Milosevic opknapte, maakte de weg vrij voor andere zuiveringen. Midden deze maand werd Milorad Vuselic de deur gewezen, een van de vice-voorzitters van Milosevic' socialistische partij. Hij raakte ook zijn zetel in het Servische parlement kwijt wegens “onfatsoenlijk gedrag en luiheid'.

Daarna was het slechts een kwestie van tijd voordat ook Periaarschijnlijksic zou vallen. Van hem was bekend dat hij kritisch stond tegenover het Kosovo-beleid van Miloaarschijnlijksevic en dat zijn relaties met de uit communisten, corrupte zakenlieden en ambtenaren en (ex-)generaals bestaande JUL slecht waren. Ook zijn goede betrekkingen met de Montenegrijn Djukanovic werkten tegen hem, net zoals zijn bezwaren tegen de drastische versterking van de politie ten koste van de positie van het leger. Miloaarschijnlijksevic heeft de politie opgebouwd tot een hem getrouw pseudoleger, terwijl het leger aanzienlijk heeft moeten inleveren.

Volgens onofficiele berichten uit Belgrado werd het ontslag van de legerleider vannacht besloten door de Opperste Defensieraad, waarin de presidenten van Joegoslavie, Servie en Montenegro, de federale minister van Defensie, de stafchef van het leger en de secretaris-generaal van de generale staf zitten, maar waarin de drie presidenten de dienst uitmaken. In Montenegro werd vannacht gezegd dat Djukanovic tegen het ontslag van Perisic heeft gestemd. Bovendien heet het in Podgorica dat Djukanovic er steeds van uit is gegaan dat alle beslissingen van de Opperste Defensieraad bij unanimiteit moeten worden genomen. Maar Milosevic heeft hem sinds zijn toetreding tot de raad in het begin van dit jaar nooit formeel de procedureregels van de Opperste Defensieraad overhandigd en in de praktijk komt het er steeds vaker op neer dat de kritische Montenegrijn het bij stemmingen in de Opperste Defensieraad aflegt tegen de Joegoslavische president en de president van Servie de Milosevic-getrouwe Milan Milutinovic. Djukanovic wil vandaag een verklaring afleggen over de werkwijze van de Opperste Defensieraad en het ontslag van Perisic.