KWARTAALGROEI ECONOMIE VS HOGER

De economische groei in de Verenigde Staten is in het derde kwartaal van dit jaar fors gestegen, zo meldde het ministerie van Handel gisteren. De winsten van bedrijven daarentegen zijn in dezelfde periode gekelderd. Het bruto binnenlands product kwam uit op 3,9 procent op jaarbasis, tegen 3,3 procent in de eerste opgave van eind oktober. Daarmee komt het bbp vrijwel overeen met de 4 procent die analisten hadden voorspeld.

De opwaartse herziening was nodig, omdat de handel en de consumentenbestedingen gunstiger zijn gebleken dan in eerste instantie werd gedacht. De opgave is niet definitief, want er komt nog een laatste herziening. De nettowinsten van bedrijven daalden met 1,8 procent op jaarbasis tot 473,2 miljard dollar (899 miljard dollar). Dat is 6,2 procent minder dan over het derde kwartaal van vorig jaar en de sterkst daling sinds 1989.

(Redactie Economie)