Jorritsma reikt energieprijs uit

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft gisteren in Den Haag de Dow Chemical Energieprijs 1998 (40.000 gulden) uitgereikt aan dr.ir. R.J.C. van Zolingen, manager onderzoek en ontwikkeling van Shell Solar Energy in Helmond. De prijs, waarmee een bedrag is gemoeid van 40.000 gulden, wordt jaarlijks uitgereikt aan wetenschappers die zich verdienstelijk maken bij de verbetering van energiebesparing in de industrie. Van Zolingen is een van de pioniers op het gebied van fotovoltaische energie, zonne-energie waarbij licht direct wordt omgezet in elektriciteit.

De bewindsvrouw maakte gisteren bekend de komende jaren 85 miljoen gulden te reserveren voor nieuwe technologie op het gebied van energiebesparing. Voor de subsidiering van zonne-energie wordt 60 miljoen gulden opzijgezet, bovenop de al bestaande subsidies. Ook voor fotovoltaische energie komt extra geld, waardoor zo'n 10.000 woonhuizen van zonne-energiepanelen kunnen worden voorzien, aldus Jorritsma. (Redactie Economie)