INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN Op de beurs van Londen was voelbaar dat de handel in New York morgen stil ligt wegens Thanksgiving Day. Handelaren verwachten vandaag al op Wall Street lage omzetten met de daaraan gepaard gaande scherpe koersschommelingen.

In Londen werd daarom nerveus gehandeld. De FTSE-index steeg 0,4 procent naar 5776,30 punten. Uitschieter was Johnson Matthey producent van halffabrikaten voor onder meer elektronica- en farmaceutische bedrijven, met een koersstijging van 8,3 procent na aanpassing van de bedrijfsstrategie.

FRANKFURT Fusie- en overnameverwachtingen hadden de koersen in Frankfurt opnieuw in hun greep. Nadat het aandeel Deutsche Bank gisteren door winstnemingen waarde verloor, steeg de koers vandaag met 2,3 procent op de verwachte overname van Bankers Trust.

Dresdner Bank werd 2,9 procent meer waard HypoVereinsbank klom 3,2 procent. De DAX-index steeg 0,3 procent naar 4972,40 punten.

PARIJS Op de Franse beurs stonden de aandelen van bouwconcern Bouygues in de belangstelling. De koers ervan steeg acht procent nadat bekend werd dat scheepvaart- en tabakconglomeraat Bollore Technologies zijn belang van 14 procent in Bouygues mag uitbreiden. De overeenkomst met de familie Bouygues die het belang van Bollore aan banden legde is verbroken. De beursgraadmeter CAC-40 steeg vanochtend licht naar 3844,26 punten, een winst van 0,1 procent.

TOKIO De Nikkei-index is vandaag met 91,17 punten (0,6 procent) gedaald naar 15.073,47. Weinig handelaren verwonderden zich over het verlies na de stijging met 2,4 procent van gisteren. Terugtrekkende beleggers hebben nog geen vertrouwen in de sterk schommelende markt.

NEW YORK De koersen op de effectenbeurs in New York zijn gisteren licht gedaald. De Dow Jones-index, die maandag na een koersstijging van 214 punten nog op recordniveau sloot, daalde met 73,12 punten (0,78 procent) tot 9301,15.

De overname van internetfonds Netscape door branchegenoot America Online maakte relatief weinig indruk op Wall Street. De koers van Netscape steeg met 6,2 procent en die van AOL met 4,7 procent. Eerder dit jaar noteerden beide fondsen in reactie op overnameberichten grotere koerssprongen.