`Hollandschool' in Rusland dakloos

MOSKOU/DEVENTER, 25 NOV. De politie van St. Petersburg heeft de Nederlandse leiding van de `Hollandschool Prins Maurits' verzocht het schoolgebouw met onmiddellijke ingang te verlaten en een ander onderkomen te zoeken. De Russische autoriteiten willen nog deze week kunnen beschikken over dit voormalige metrokantoor, gevestigd op een toplocatie nabij Nevski Prospekt.

Dat zegt schooldirecteur H. Hogeweg, die nu in Deventer verblijft. De school is evangelisch, telt 150 Russische leerlingen, heeft een internationaal docententeam en beschikt over een eigen pedagogische academie met 40 studenten. Het voormalige metrokantoor, waaraan voor 1,5 miljoen gulden door de school is vertimmerd, is volgens Hogeweg door de autoriteiten in `permanente bruikleen' gegeven. . “In het contract staat zwart op wit dat de autoriteiten ons pas tot verhuizen kunnen dwingen als we over andere huisvesting beschikken. En dat is nu niet het geval.'

Maandagochtend namen drie politieagenten adjunct-directrice Inge Ivanova en twee Amerikaanse leraren hardhandig mee naar het politiebureau. Daar werden ze op de hoogte gesteld van het `dwangbevel'. “We kregen sterk de indruk', aldus Ivanova, “dat conservatieve krachten in het stadsbestuur de klok in Rusland willen terugdraaien.' Zo reageert ook de vroegere EO-directeur L. P. Dorenbos die de evangelische school acht jaar geleden heeft opgericht “samen met het vrijdag vermoorde parlementslid Galina Starovojtova'. Hij zegt dat “anti-democratische krachten, dezelfde die Starovojtova hebben vermoord' nu de verbouwde metrohalte terug willen hebben en daarbij “chantage en intimidatie' niet schuwen.

De scholieren volgen tot dusver nog gewoon les in het gebouw. Ze kijken uit op een door Nederland geschonken beeld van een schip, de Beatrix en kennen het Wilhelmus stuk voor stuk uit het hoofd. De school had een uitnodiging van koningin Beatrix om zaterdag in het Mariinski-theater een balletvoorstelling bij te wonen. Het staatsbezoek is wegens ziekte van president Jeltsin uitgesteld. De schoolkinderen hebben de afgelopen weken regelmatig gebeden voor de komst van de koningin.