`Hervorming Hogerhuis uitgesteld'; Om wetgeving te redden

LONDEN, 25 NOV. De Britse regering zal haar plannen om de erfelijke edelen hun zetel in het Hogerhuis te ontnemen mogelijk uitstellen om wetgeving te kunnen redden, die anders in gevaar komt door verzet van de Lords.

Dat zeggen vandaag journalisten van de BBC, die zich beroepen op anonieme bronnen binnen het kabinet. De “tactische manoeuvre van Labour om de rest van het programma te redden' komt een dag na de troonrede door koningin Elizabeth, waarin zij namens de regering het voornemen voor hervorming van het Hogerhuis officieel maakte.

De erfelijke edellieden die ruim 750 van de circa 1.100 zetels in het Hogerhuis bezetten en in meerderheid Conservatief zijn, zouden allerlei wetsvoorstellen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en hervoming van het lokaal bestuur eindeloos kunnen tegenwerken uit protest tegen hun gedwongen vertrek.

In de afgelopen maanden hebben talloze Lords gezegd “geen middel te zullen schuwen' om premier Blair te zullen tegenwerken. De een sprak van “een guerrilla', een andere Lord zei gisteren dat Blair “een parlementaire atoomoorlog' kan verwachten.

Een voorproefje daarvan kreeg de regering vorige week, toen zij haar plannen voor een kieswethervorming voor de Europese verkiezingen moest laten varen, nadat de Lords die voor de vijfde keer hadden afgewezen. De regering vindt het passeren van de Lords met een speciale wet niet efficient.

Labours plannen voor de Lords domineerden gisteren de opening van het parlementaire jaar. Volgens de regering is het afschaffen van de erfadel een hoognodige “eerste stap op weg naar een democratischer en representatiever' politiek bestel. “Het is tijd om een eind te maken aan de feodale overheersing van de helft van ons parlementair bestel door de Tories, die een goddellijk recht opeisen om te regeren en die er een puinhoop van maken elke keer dat ze de kans krijgen', aldus Blair gisteren na afloop in het Lagerhuis.

Volgens hem lost Labour met succes de problemen op die Conservatieve regeringen hebben veroorzaakt, van de jeugdwerkloosheid tot de gekkekoeiencrisis.

Volgens William Hague, leider van de Conservatieve oppositie, is zijn partij niet gekant tegen hervorming van het Hogerhuis, maar zij wil daaraan alleen meewerken als Labour duidelijk maakt hoe de Britse Eerste Kamer dan wel moet worden ingericht. Hij zei te vrezen voor een Hogerhuis dat wordt gevuld met door Labour benoemde ja-knikkers, dat geen autonoom tegenwicht vormt voor een zittende regering.

De regering kondigde bij monde van de koningin 22 wetten aan. Die omvatten onder meer een stroomlijning van de sociale zekerheid, het beknotten van de `marktwerking' in de staatsgezondheidszorg en maatregelen om het aantal asielzoekers te beperken. De Liberalen kritiseerden het ontbreken van een aantal beloofde wetsvoorstellen, zoals de Freedom of Information Bill, een Britse tegenhanger van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) en een transportwet, die de verkeersmalaise moet aanpakken.