Gladheid hindert verkeer in het noorden

LEEUWARDEN, 25 NOV. De gladheid heeft vanmorgen in de ochtendspits vooral in Friesland voor veel problemen gezorgd. Veel wegen waren nauwelijks begaanbaar door opvriezende wegdelen. Een 23-jarige man uit Kollum kwam om het leven, toen zijn auto na een slippartij tegen een boom botste bij Oudwoude.

In heel Friesland vonden ongeveer 25 aanrijdingen plaats, met aanzienlijke schade. Op de N32, Leeuwarden-Drachten, registreerde de politie zes aanrijdingen. Er gleden twee vrachtwagens van de weg waarbij een lichtgewonde viel. De politie raadde mensen die niet per se naar buiten hoefden, aan thuis te blijven. Het openbaar vervoer in Friesland kampte met vertragingen.

In Groningen en Drenthe bleef het aantal aanrijdingen beperkt tot respectievelijk drie en vijf. Er was alleen materiele schade. Op de A6 tussen Lelystad Noord en Lelystad, in de Flevopolder, raakten volgens een woordvoerder van het Traffic Information Center (TIC) in Driebergen diverse auto's van de weg.

Op de A28 bij Ermelo telde de politie vier botsingen waarbij enkele gewonden vielen. In de vroege ochtend raakten daar in beide richtingen al voertuigen van de weg. In de richting Zwolle gleed een vrachtwagen met veevoer in de sloot naast de snelweg. In omgekeerde richting schoof een bestelbusje de rijbaan af.

Het TIC telde omstreeks half negen vanochtend in Nederland 38 files met een totale lengte van 235 kilometer hetgeen volgens een woordvoerder niet uitzonderlijk veel is. Wel stonden er extreem lange files in gebieden met gladde wegen.

Zo stond op de A28 tussen Meppel en Zwolle het verkeer nagenoeg stil over een lengte van vijftien kilometer. Ook in Friesland (rond Heerenveen) en in de Flevopolder liep het verkeer op diverse plaatsen vast.

In de rest van het land had het verkeer minder last van gladheid. In de nachtlijke uren was er naar aanleiding van de weersvoorspellingen al volop zout gestrooid, vooral op doorgaande wegen.