Ga direct door naar de gevangenis

Return to Paradise. Regie: Joseph Ruben. Met: Vince Vaughn, Anne Heche Joaquin Phoenix, David Conrad, Jada Pinkett Smith. In zes steden.

In Return to Paradise wordt twee oude klasgenoten gevraagd het leven van een voormalige vakantievriend te redden door hun deel van zijn straf wegens hasjbezit op zich te nemen. Bijkomend nadeel is dat deze Lewis in de gevangenishel van Maleisie in hechtenis zit. Als ze allebei gaan is de straf minimaal, vertrekt er slechts een van hen naar hun voormalige vakantiebestemming dan moet hij de dubbele straf uitzitten, maar zal daarmee wel een mensenleven redden. Een voordeel is wellicht dat Tony (David Conrad) en Sheriff (Vince Vaughn) gewoon vrij rondlopen door New York, waardoor hun Prisoner's Dilemma een luxe-probleem wordt. Negeren ze de vraag van Lewis' advocate (Anne Heche) dan krijgen ze alleen met hun knagende geweten te maken, maar niet met de Maleisische ratten.

Net zo kunstmatig als de premisse voor Return to Paradise wordt geintroduceerd is ook de uitwerking ervan in iets dat misschien in de verte aan een filosofisch gedachtenexperiment doet denken, maar zelden aan een meeslepende speelfilm over vraagstukken omtrent leven en dood. Een omgekeerde Midnight Express wordt de film wel genoemd, naar Alan Parkers film over de barre omstandigheden die een jonge drugssmokkelaar ontmoet in een Turkse gevangenis. Al gaat het er nu natuurlijk niet om uit maar eerder in de cel te komen.

Het enige verrassende aan de film is dat de uitkomst van deze ethische Spielerei niet die is die moraaltheoretici als de meest pragmatische en rationele hebben bedacht. Maar ja, zo zit het echte leven natuurlijk ook niet in elkaar.

    • Dana Linssen