Franse advocaat: Priem mag terug naar Nederland

ROTTERDAM, 25 NOV. Ploegleider Cees Priem mag vandaag na het verhoor door onderzoeksrechter Madrolle naar huis. Dit verklaarde de Franse advocaat Bertrand Lavelot vanmorgen in Epernay, de tijdelijke verblijfplaats van Priem. De raadsman van TVM baseert zijn mening op de ontvangst van de schriftelijke bevestiging van de nietigverklaring van het vonnis in hoger beroep. Volgens advocaat Lavelot kan rechter Madrolle eventueel een arrestatiebevel uitvaardigen, maar daarmee zal zij een diplomatieke rel tussen Frankrijk en Nederland ontketenen.

Priem kreeg gisteren van het parket Reims een aangetekende brief met daarin de boodschap dat hij zijn hotel in Epernay niet mag verlaten. Madrolle negeerde de nietigverklaring van de Franse rechtbank, die Priems vrijheidsbeperkingen wilde opheffen nadat het Hof procedurefouten had ontdekt bij het hoger beroep in de zaak-Priem.

De ploegleider van TVM verblijft samen met verzorger Jan Moors al bijna vier maanden in Frankrijk. Zij zijn nog steeds in afwachting van de uitslag van de dopingaffaire die het parket in Reims sinds maart 1998 bezighoudt. Ploegarts Andrei Michailov wordt in verband met de gevonden ampullen EPO vastgehouden in een gevangenis. Priem en Moors verblijven in een hotel in het nabijgelegen Epernay. Zij moeten zich elke dag melden bij de Franse politie.

Priem toonde zich gisteren teleurgesteld door de beslissing van de onderzoeksrechter. Voordat hij op zijn racefiets stapte voor de dagelijkse trainingsrit in de Champagne-streek, uitte hij zijn ongenoegen over de Franse justitie. “Elke keer verzinnen ze weer een truc. Ik blijf een speelbal. Het zal woensdag wel weer een hoop gediscussieer worden waarin ik me zo weinig mogelijk meng.'

Vandaag heeft Priem met zijn advocaten Lavelot en Van Mierlo een afspraak bij onderzoeksrechter Madrolle. De raadslieden van TVM hadden hierop aangedrongen, aangezien Priem zich begin augustus voor het laatst had gemeld voor een verhoor. “We gaan een stevig robbertje vechten', beloofde Van Mierlo. “We moeten de uitspraak goed bestuderen. Uit allerlei reacties blijkt dat Priem vrij is.'