FRANKRIJK

Frankrijk pakt de komst van de euro voortvarend aan. De Nationale Munt in Pessac (Zuidwest-Frankrijk) heeft onlangs de productie van de eerste partij van een miljard euromunten afgerond. De Fransen lopen daarmee voorop in Europa. Zij begonnen op 11 mei, nog geen twee weken nadat de oprichting van de Economische en Monetaire Unie (EMU) definitief het groene licht kreeg, als eerste met het slaan van euromunten.

Finland, Belgie en Spanje zijn inmiddels ook euromunten gaan slaan Duitsland staat op het punt daarmee te beginnen. De andere landen van de EMU, waaronder ook Nederland, wachten daarmee tot na 1 januari 1999. Ondanks de voorsprong heeft Frankrijk bij de europroductie wel al de nodige tegenslagen moeten incasseren. Zo werd de specificatie van de munt van 10 eurocent op verzoek van blinden en slechtzienden, voor wie de munt moeilijk te onderscheiden was van andere euromunten, begin juni aangepast. Frankrijk had toen al negen miljoen munten van 10 eurocent geslagen. Die werden afgekeurd en moesten dus over. Twee weken later legden de werknemers van de fabriek in Pessac het werk stil uit protest tegen de hoge werkdruk.

De vertraging heeft ertoe geleid dat Frankrijk de productie van 1,6 miljard munten die voor 1998 gepland was niet zal halen. Om de achterstand in te lopen heeft de Munt de productie opgevoerd van 11 miljoen naar 14 miljoen munten per dag. De stakingsactie in juni ten spijt, is de werkdruk dus alleen maar gestegen. In totaal moet Frankrijk voor 1 januari 2002 7,6 miljard munten slaan, ruim een tiende van de 70 miljard munten die voor heel Europa nodig zijn. De Nederlandse Munt moet voor die tijd drie miljard munten slaan.

Frankrijk doet geheimzinnig over de opslag van de euromunten die tot nu toe geslagen zijn. Dagelijks verlaten twee zwaarbeveiligde vrachtwagens vol muntgeld het terrein van het munthuis in Pessac. Hun bestemming is “staatsgeheim'. De Franse overheid maakt voorlopig evenmin bekend waar het geplande `Dagobert Duck'-pakhuis voor de opslag van euromunten (grootte: 8.000 vierkante meter) komt te staan. Nederland is hiervoor een Opslag en Distributiecentrum in Lelystad aan het bouwen.

Terwijl Frankrijk vooroploopt met de productie van euro's, blijkt de Franse burger zich absoluut niet over de euro te bekommeren. Zo weet het merendeel van de Fransen niet dat de euro 1 januari al ingevoerd wordt en dat de euromunten en bankbiljetten in 2002 in omloop worden gebracht. Om de eurokennis van de Fransen bij te spijkeren is de overheid nu met een nationale reclamecampagne begonnen. Voor de campagne, die zowel via de media als via folders loopt, heeft de Franse regering 43,5 miljoen franc (14,6 miljoen gulden) uitgetrokken. In Nederland voert het Nationaal Forum voor de introductie van de euro al sinds mei van dit jaar de campagne `de euro wordt van ons allemaal'.

    • Jochen van Barschot