Fischer blijft bij NAVO-voorstel

BERLIJN, 25 NOV. Joschka Fischer, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, houdt vast aan het omstreden voorstel dat de NAVO ervan zou moeten afzien in geval van conflict als eerste atoomwapens in te zetten.

“Als het nu niet kan, wanneer kan men dan een discussie voeren' zegt Fischer vandaag in een vraaggesprek met de Duitse krant Frankfurter Rundschau. De nieuwe minister in de rood-groene regering heeft eerder deze week met zijn uitlatingen over het gebruik van atoomwapens door de NAVO voor grote irritatie in Washington gezorgd.

Ook in Bonn werden Fischers opmerkingen gisteren scherp veroordeeld. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Klaus Kinkel (FDP) noemde de Groenen, waartoe Fischer behoort, “onberekenbaar' in de buitenlandse politiek. De oppositionele CDU verweet Fischer “onder de dekmantel van continuiteit' de buitenlandse politiek op z'n kop te zetten. Paul Breuer, defensiespecialist van de CDU/CSU, zei dat Fischer met zijn voorstel “aan de fundamenten van de alliantie zaagt'.

Binnen de SPD zijn Fischers opmerkingen eveneens omstreden. De sociaal-democraten zien geen reden van de huidige structuur van de NAVO af te stappen. SPD-buitenlandspecialist Hans-Ulrich Klose verklaarde, dat de NAVO “een zekere mate van afschrikking moet kunnen inzetten', vooral om anderen ervan te weerhouden massavernietigingswapens te gebruiken. “Was het niet de nucleaire dreiging van Amerika, die het gebruik van gifgas door Irak in de Golfoorlog heeft verhinderd', zei Klose.

Fischer liet maandag in een vraaggesprek weten, dat hij bij NAVO-secretaris-generaal Javier Solana had geinformeerd of de optie als eerste kernwapens te gebruiken (`first use') niet kan vervallen. Hij wil hiermee een bijdrage leveren aan de discussie binnen de NAVO over een nieuwe strategie, die volgende maand in Brussel wordt besproken en in april moet zijn goedgekeurd.