De BBC: Hoe lang nog?

De Britse BBC heeft, behalve de nieuwszender BBC World, nog een ander station voor de internationale markt: BBC Prime, een keuze uit de in eigen huis vervaardigde programma's die op de meeste Nederlandse kabelnetten ook via BBC1 en BBC 2 te zien zijn. BBC Prime was de afgelopen dagen digitaal en ongecodeerd te zien via Hotbird (13 graden oost, 10.722 GHz 27.500, FEC 2/3).

Al te lang zal dat vermoedelijk niet duren: BBC Prime is bedoeld als een manier om commercieel geld te verdienen en het station is dan ook meestal alleen gecodeerd te ontvangen. BBC Prime was tot nu toe alleen op de satelliet beschikbaar voor kabelexploitanten die het signaal dan verder konden verspreiden.

In Nederland of Belgie gebeurde dat tot nu toe niet. Daar zijn immers in de meeste gevallen al BBC 1 en 2 op de kabel. Daarvoor worden in de Benelux rechten betaald, maar desondanks kun je je afvragen hoe lang de BBC in een dergelijke doorgifte nog geinteresseerd zal zijn. Zou het niet veel meer in de rede liggen dat de Benelux werd voorzien van een op het buitenland gericht journaal, waarmee groot geld kan worden verdiend?

Transnationale doorgifte van binnenlandse televisiestations wordt - het klinkt misschien vreemd in het nieuwe Europa - steeds ingewikkelder, omdat rechthebbenden op programma's steeds scherper opletten dat de voor een nationaal territorium verkochte uitzendrechten van films, series etc. inderdaad tot het nationale territorium beperkt blijven. In Belgie is het al enkele malen voorgekomen dat het kabelsignaal van de binnenlandse BBC-stations op zwart ging, om verspreiding van een bepaalde film te voorkomen.

In Nederland is dat al wel eens gevraagd - door de abonneezender Filmnet die de Nederlandse tv-rechten op een door de BBC uitgezonden film wilde beschermen - maar nog niet echt gebeurd, onder aanroep van internationale afspraken. Toch zou ik er als trouw BBC-kijker niet helemaal gerust op zijn. Alleen al de manier waarop de BBC-signalen thans Nederland bereiken - ze worden ergens in Belgie uit de ether opgevangen en vervolgens per kabel naar het noorden vervoerd - suggereert dat we hier met een fenomeen uit een andere tijd te maken hebben, die van de opgetogenheid in de jaren '80 dat je door middel van de kabel over de grens kon kijken.

Wie BBC 1 en 2 de deur uit zou doen om alleen maar naar BBC Prime te kijken gaat er wel een beetje op achteruit. Vergeleken met de vertrouwde BBC-zenders maakt Prime een beetje belegen indruk, bijna alles is een herhaling van wat al eerder in Groot-Brittannie te zien is geweest. Wel aardig is de consequente horizontale programmering: een uurtje infotainment, een uur drama, een uur infotainment. 's Nachts zijn er zes uur educatieve programma's te zien. Een groot verschil met de binnenlandse BBC is het vrijwel ontbreken van films, behalve op de late zaterdagavond.

Er zijn vermoedelijk veel Nederlandse schotelbezitters die zich stiekem verheugen op de mogelijkheid via de Astra-satellieten van de tweede serie (op 28,5 graden oost) naar Britse televisie te kunnen kijken. Daar komen immers behalve BBC 1 en 2 ook BBC Choice (een soort aanvulling op de eerste twee), de nieuwszender BBC 24 hours, en ook het op de Nederlandse kabels ontbrekende commerciele ITN en Channel Four.

Dat wordt echter heel moeilijk: voor die ontvangst is niet alleen een smartcard nodig (die legaal alleen mag worden aangeschaft door ingezetenen van de Britse eilanden), maar ook een bijzondere digitale ontvanger (idem). En die apparatuur moet dan ook nog eens worden geactiveerd in een telefoongesprek met BSkyB, de exploitant van het Britse satellietplatform. Reken maar dat die meteen op afstand uw ontvanger onbruikbaar maakt, als uw telefoontje uit het buitenland komt.

    • Raymond van den Boogaard