Damrak nauwelijks van z'n plaats

AMSTERDAM, 25 NOV. Op het Damrak zijn de koersen vandaag nauwelijks in beweging gekomen. Door het verlies op Wall Street, de dollar die een cent lager noteerde en het uitblijven van koerstijgingen elders in Europa bleven ook de Amsterdamse waarden grotendeels onveranderd. De graadmeter van de beursstemming, de AEX-index, stond de hele ochtend op het slotniveau van gisteren. Vroeg in de middag noteerde de AEX-index 1122,17 punten, een winst van 5,66 punten (0,6 procent).

Sterkste daler onder de hoofdfondsen was Baan. De koers van het beweeglijke softwareaandeel daalde 4,3 procent (1,10 gulden) naar 24,50 gulden.

KLM steeg het sterkst. Het luchtvaartaandeel werd 5 procent (2,80 gulden) meer waard op 59,30 gulden. Analisten verwachten dat de alliantie tussen KLM en Alitalia, die vrijdag door beide concerns zal worden toegelicht, zeker op langere termijn veel financiele voordelen zal opleveren. “Dit wordt een zeer intensieve samenwerking', zegt analist Corne Zandbergen van zakenbank Oyens & Van Eeghen (onderdeel Generale Bank). “Het wordt eigenlijk een soort fusie.'

De financiele waarden stegen sterker dan de AEX-index. ABN Amro klom 1 procent (0,40 gulden) naar 40,80 gulden. Fortis klom 1,8 procent (2,40 gulden) naar 134,50 gulden en Aegon 2,9 procent (5,70 gulden) naar 200 gulden. De koers van ING, dat morgen kwartaalcijfers publiceert, steeg 0,70 gulden (0,6 procent) naar 112,70 gulden. Een peiling door het Britse persbureau Reuters onder analisten leert dat zij verwachten dat ING circa 4,6 miljard gulden winst zal melden over de eerste negen maanden van het jaar. De winst bedroeg vorig jaar in dezelfde periode 2,96 miljard gulden. Desondanks blijven zij somber over de bank, die in oktober een winstwaarschuwing gaf en een reorganisatie aankondigde bij dochter Barings.

Op de lokale markt zakte het aandeel Brunel weg na een winstwaarschuwing van de detacheerder. De nettowinst zal niet 30 procent stijgen, zoals eerder gemeld, maar 15 tot 20 procent. Na een handelsstop van een kwartier kelderde de koers vanochtend 16,9 procent (7,80 gulden) naar 38,50 gulden. Het fonds was de sterkste daler op de beurs.

De Drie Electronics ging het hardst omhoog.

De elektronicaproducent verwacht over 1998 een hoger resultaat dan over 1997. Tevens maakte De Drie bekend dat een tegen het bedrijf aangespannen rechtzaak over inbreuk op een patent is geschikt. De koers steeg met 2 gulden naar 22 gulden.

Het aandeel Ajax steeg vanochtend met 0,80 gulden naar 23,70 gulden. De voetbalclub maakte gisteren een verlies van 5,4 miljoen gulden bekend.