Congres roofkunst

WASHINGTON, 25 NOV. De 44 landen die volgende week in Washington vier dagen vergaderen over de tegoeden van slachtoffers van de Holocaust zullen zich met name buigen over het opstellen van richtlijnen voor de restitutie van hun door de nazi's geroofde bezittingen.

Dit heeft een Amerikaanse woordvoerder van het congres gisteren bekendgemaakt. Hij verwacht 57 delegaties, waaronder dertien niet-gouvermentele groeperingen, waaronder joodse instellingen, musea en veilinghuizen, evenals andere experts die ook met name deskundig zijn in het onderzoek naar de herkomst van gestolen objecten. En daarbij gaat het niet alleen om de tienduizenden kunstvoorwerpen die ontvreemd zijn, maar ook om eigendommen van synagogen, scholen en begraafplaatsen, aldus de woordvoerder.

Intussen is het belang van de onlangs in Amerika `ondekte' lijst uit 1946 waarop de namen voorkomen van zo'n tweeduizend Europese personen die tijdens de oorlog met de nazi's kunst verhandeld zouden hebben, danig afgezwakt. “Dit document geeft niet de werkelijkheid weer en het voegt niets toe aan de opsporing van gestolen bezittingen' aldus een woordvoerder van de conferentie. Bovendien zou een aantal genoemde personen destijds volstrekt ten onrechte op die lijst terecht zijn gekomen. (AFP/Reuters/AP)