Banken in Japan vragen om injectie; Vrees voor voorwaarden

TOKIO, 25 NOV. Vijftien grote Japanse banken zullen de overheid om een kapitaalinjectie vragen van 5.780 miljard yen (90 miljard gulden). Dit is de afgelopen dagen bekend geworden bij publicatie van halfjaarcijfers door de banken.

De injectie dient ter stabilisering van de banken en het heropenen van de kredietkraan richting bedrijfsleven. Ruim een maand hebben de banken nodig gehad om tot hun besluit te komen. Midden oktober maakte de regering ruim 460 miljard gulden vrij om de kapitaalbasis van de verzwakte banken te versterken. Herhaaldelijk deed de overheid oproepen aan de banken om het geld te accepteren, maar de banken aarzelden uit angst voor de voorwaarden die de overheid wellicht zou stellen en uit onwil om te erkennen dat de eigen bank er slecht voor staat.

Drie van de in totaal achttien grote Japanse banken wijzen een injectie voorlopig af, onder deze drie is de Tokio-Mitsubishi Bank, die algemeen als het sterkst wordt beschouwd. De Tokio-Mitsubishi Bank en de Dai-ichi Kangyo Bank zijn de enige onder de grote algemene banken die het lopende boekjaar (tot 1 april 1999) een winst verwachten, respectievelijk van 55 en 35 miljard yen. Tokio-Mitsubishi wil extra fondsen verwerven via aandelenuitgifte, verkoop van het hoofdkantoor en van een deel van het bezit van de Amerikaanse dochter, UnionBanCal Corp.

De grootste verliezen verwachten de Fuji Bank (310 miljard yen, 5 miljard gulden) en de Sakura Bank (270 miljard yen, ruim 4 miljard gulden). De Sakura Bank heeft eerder geprobeerd een kapitaalinjectie los te krijgen bij de leden van de Mitsui-groep waartoe de bank behoort, maar vraagt nu toch de overheid om een injectie.

Gisteren maakten ook de negen trust- en langetermijnkredietbanken hun cijfers bekend, en onder hen zijn twee banken die voorlopig geen injectie willen. Dit zijn de Nippon Credit Bank die zegt de injectie nog “in beraad' te hebben, en de Nippon Trust Bank die vorig jaar al veel slechte leningen heeft afgeschreven en dit jaar weer een lichte winst verwacht.

De regering heeft gezegd dat zij de banken wellicht zal dwingen meer geld te accepteren. De centrale bank maakte onlangs in een rapport bekend dat het dichtdraaien van de kredietkraan door banken, wegens hun zwakke financiele basis, inmiddels doorwerkt naar grotere bedrijven, die ook moeite krijgen met het vinden van krediet.

Onder de bovengenoemde banken ontbreekt inmiddels de Long Term Credit Bank of Japan (LTCB), die onlangs werd genationaliseerd onder groeiende beschuldigingen dat het bedrijf schulden verborg bij brievenbus-ondernemingen. Vandaag bericht de krant Yomiuri dat 1.150 miljard yen (18 miljard gulden) aan `slechte leningen' door de LTCB op die wijze werd verstopt. De Yomiuri citeerde in oktober al eens een voormalige directeur van de LTCB die zei dat zowel het ministerie van Financien alsook de belastingdienst de praktijken in 1996 goedkeurde. De LTCB had zodoende niet het idee iets fout te doen, aldus de ex-directeur.

    • Hans van der Lugt