AOL neemt Netscape over

ROTTERDAM, 25 NOV. Internetaanbieder America Online (AOL) koopt voor 4,2 miljard dollar alle aandelen van het softwarebedrijf Netscape. Sun, het bedrijf achter de computertaal Java, zal met AOL/Netscape een driejarig contract tekenen voor het gebruik van Netscape-software voor de zakelijke markt.

Dat is gisteren bekendgemaakt. Microsoftadvocaten grepen de overeenkomst gisteren aan voor een oproep aan de overheid de mededingingszaak tegen het bedrijf af te blazen. Met de combinatie AOL/Sun/Netscape bundelen drie voor Microsoft bedreigende ondernemingen hun krachten.

“Dit is de winnende combinatie voor de netwerkeconomie in de volgende eeuw', juichte Netscape bestuursvoorzitter J. Barksdale gisteren op een telefonische persconferentie. Volgens Barksdale is het belangrijkste doel van de krachtenbundeling consumenten eenvoudig via Internet te laten winkelen en het voor bedrijven makkelijker te maken om hun waar via Internet aan te bieden.

Aandeelhouders van Netscape ontvangen voor elk van hun 99,5 miljoen aandelen die zij aanbieden 0,45 aandeel AOL. Het aandeel van Netscape viel gisteren op de Amerikaanse elektronische beurs Nasdaq tot iets onder de waarde van het AOL-bod (in aandelen bijna 42 dollar per aandeel).

AOL is de grootste aanbieder van Internetdiensten ter wereld. Het bedrijf heeft veertien miljoen aansluitingen. De omzet steeg in het eind juni afgesloten boekjaar met 54 procent tot omgerekend bijna vijf miljard gulden.

Netscape is volgens de meeste analisten nog altijd leider op de markt voor Internetbrowsers waarmee op Internet kan worden gesurft. Evenals de grote concurrent Microsoft verspreidt het bedrijf de browser gratis. Inkomsten haalt Netscape uit de productie van software voor bedrijven en uit de opbouw van een website (Netcenter) die veel Internetgebruikers naar zich toe trekt.

Sun Microsystems is mondiaal marktleider in de krachtige computers waarop websites draaien. Daarnaast is het bedrijf uitvinder van een computertaal (Java) die veel wordt gebruikt voor grafische toepassingen op Internet.

ACHTERGROND19