A2000 verheugd over mogelijk nieuw contract

AMSTERDAM, 25 NOV. Het Amsterdamse kabelbedrijf A2000 heeft “verheugd' gereageerd op het besluit van het Amsterdams college van B en W om te gaan praten over het openbreken van het contract met de gemeente.

Het college trekt consequenties uit het vertrek van CNN en MTV van de kabel en is tot het inzicht gekomen dat het contract dat zij in 1995 sloot bij de verkoop van het kabelnet leidt tot “uitholling' van het tv-aanbod in Amsterdam.

In het contract tussen de gemeente en A2000 is vastgelegd dat de tarieven van de abonnees niet mogen stijgen en het basispakket 26 tv- en 39 radiozenders moet bevatten. Deze afspraken leidden in de zomer tot het verdwijnen van CNN van de Amsterdamse kabel. De Amerikaanse nieuwszender weigerde het “disproportionele doorgeeftarief' van 725.000 gulden per jaar aan A2000 te betalen. Het kabelbedrijf hield vol dat het dit bedrag wel moest vragen, omdat het niet het abonnementstarief kon verhogen om het bedrijfsrendement veilig te stellen.

A2000 is bereid opnieuw te onderhandelen met de gemeente, maar de woordvoerder benadrukt dat het kabelbedrijf streeft naar “een lange-termijnoplossing'. “Met een verhoging van het abonnementstarief zijn we er niet.' A2000 wil een basispakket van vijftien zenders, en tegen extra betaling kan de abonnee dan de overige zenders ontvangen.

In een notitie aan het college constateert mediawethouder J. van der Giessen (D66) dat het huidige contract “door de werkelijkheid' is achterhaald.

Volgens haar werpt het “een onvoldoende dam' op tegen “ongewenste uitholling van het pakket' en biedt het “onvoldoende waarborg voor doorgifte van door onze burgers gewaardeerde zenders'. Behalve CNN verdwenen eerder MTV, Discovery Channel en Eurosport van de kabel. Daarom wil het college nu praten met A2000 over aanpassing van de tarieven en over de omvang van het basispakket. Volgens Van der Giessen mag Amsterdam “met zijn stedelijke ambities en internationale uitstraling niet achterop geraken' bij de rest van het land.

Het kabeltarief in Amsterdam (zeventien gulden) ligt ongeveer vier gulden lager dan het gemiddelde in Nederland.

Van der Giessen is altijd voorstander geweest om het contract open te breken, hierin gesteund door de VVD.

Maar de wethouders van PvdA en GroenLinks, een meerderheid in het college wilden niets weten van een tariefsverhoging. Zij zijn nu van mening veranderd. De gemeenteraad ging vanochtend in meerderheid met het voorstel van B en W akkoord.