VS tegen Duits idee kernwapens NAVO; `Geen kans op no-first-use-verklaring'

WASHINGTON, 24 NOV. De Amerikaanse regering voelt niets voor een Duitse suggestie om de NAVO te laten vastleggen dat ze nooit als eerste kernwapens zal gebruiken. Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright heeft dat gisteren duidelijk gemaakt aan de Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, die in Washington op bezoek is.

Nederland neigt eveneens naar afwijzing van de Duitse oproep, die minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer deed in een vraaggesprek met Der Spiegel. “Wij staan in deze discussie meer aan de zijde van de Amerikanen', aldus minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen. Ook Van Aartsen is op bezoek in Washington, waar hij vandaag onder anderen spreekt met minister Albright.

Volgens de Nederlandse minister is het “nog veel te vroeg om te zeggen wat de standpunten van de diverse regeringen zijn'. Hij vindt dat er de komende maanden een debat over de kwestie gevoerd moet worden. Maar hij verwacht niet dat het Nederlandse standpunt zal veranderen.

De Amerikanen lieten er gisteren geen twijfel over bestaan dat een zogeheten no-first-use-verklaring wat hen betreft geen schijn van kans maakt binnen de NAVO. Na afloop van het gesprek van Albright met Scharping zei James Rubin, de woordvoerder van de Amerikaanse minister: “Wij zien geen enkele noodzaak om het nucleaire beleid van de NAVO te veranderen, of om nu een debat over dit onderwerp te beginnen.'

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, noemde de mogelijkheid om als eerste kernwapens te gebruiken “een integraal onderdeel van ons strategische concept'. “We geloven dat we het precies zo moeten laten als het nu is. Wij geloven dat de onzekerheid over het gebruik van kernwapens bijdraagt aan onze eigen veiligheid. Want potentiele tegenstanders met chemische of biologische wapens blijven zo in het ongewisse wat onze reactie zal zijn.'

De rood-groene coalitie in Duitsland heeft wijziging van de nucleaire strategie opgenomen in haar regeerakkoord. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer zegt deze week in Der Spiegel dat hij NAVO-chef Solana heeft laten weten dat Duitsland een no-first-use-verklaring aan de orde wil stellen.

Zo'n verklaring zou opgenomen moeten worden in het nieuwe strategische concept dat de NAVO in april wil aannemen, op een conferentie in Washington ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag.

Maar Albright heeft Scharping er gisteren aan herinnerd, aldus haar woordvoerder, “dat kanselier Schroder in het openbaar verklaard heeft dat er continuiteit zal zijn in de Duitse buitenlandse politiek en in veiligheidszaken'. Rubin wees erop dat kernwapens “een sleutelrol hebben gespeeld bij het beeindigen van de Koude Oorlog en bij het koppelen van de Noord-Amerikaanse en de Europese veiligheid. Kernwapens vervullen een essentiele rol'.