Verplichte eindtoets (2)

De staatssecretaris van onderwijs Adelmund heeft wel een zere plek geraakt: vergelijkbare resultaten van de leerlingen van de basisschool en deze gegevens nog openbaar maken ook. Rinze Boersma (17 november) is het er niet mee eens. De emotionele opbloei van de kinderen laat zich moeilijk registreren, klaarstomen voor de `basics' is `voor latere leeftijd'.

Ook het recht op privacy van individuele leerlingen zou gevaar lopen, om maar te zwijgen van het monopolie van de Citotoets.Ik snap die koudwatervrees niet. Jarenlang heb ik mogen meemaken hoe bruggers en uitgeschoten Havo-VWO'ers hun `diepe persoonlijke potenties' lieten uitbotten en daarnaast nog kans zagen tot vergelijkbare prestaties te komen. Om privacy bekreunden ze zich niet: ongegeneerd vergeleken ze hun rapporten en lieten die vaak niet zonder bijbedoelingen in de familiekring circuleren, ja, zelfs daarbuiten. Te hopen valt dat de staatssecretaris doorzet. Uit haar eigen schooltijd zal ze zich herinneren dat de school er altijd al was om te leren, dat leren en voortgang boeken zelfvertrouwen geeft, dat ouders goed beseffen hoe groot het belang is van een dergelijke opleiding, vooral als ze er zwak voorstaan in de maatschappij.

    • J. Holierhoek