Verkoop van Duitse loten toegestaan; Uitspraak in hoger beroep

DEN HAAG, 24 NOV. Het gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep bekrachtigd dat de Suddeutsche Klassenlotterie loten in Nederland mag verkopen.

Deze uitspraak slaat volgens de Nationale Postcodeloterij, die de zaak aanhangig had gemaakt, een bres in de beschermde markt van Nederlandse loterijen.

Het gerechtshof in Den Haag deed op 19 november uitspraak in het hoger beroep dat de Postcodeloterij had aangespannen om het de Suddeutsche Klassenlotterie, een soort Duitse staatsloterij, onmogelijk te maken in Nederland loten te verkopen. De Postcodeloterij had een einde willen maken aan buitenlandse concurrentie op de Nederlandse markt. Ze meende daarvoor de Nederlandse wet aan haar kant te hebben. Die wet verbiedt de verkoop van buitenlandse lootjes. Alleen Nederlandse loterijen met een vergunning van het ministerie van Justitie mogen in Nederland actief zijn.

De Postcodeloterij had bij wijze van proef de Suddeutsche Klassenlotterie uitgekozen. Ze spande begin 1997 een kort geding aan tegen onder meer de agent van de Duitse loterij die al jaren Duitse loten in Nederland verkoopt. De agent zou zijn werk voor de Suddeutsche Klassenlotterie moeten staken.

De president van de rechtbank bepaalde echter dat het wettelijk verbod op buitenlandse kansspelen weleens in strijd zou kunnen zijn met Europese regelgeving. De Postcodeloterij ging in beroep, maar is opnieuw in het ongelijk gesteld.

De Postcodeloterij beschouwt de uitspraak als een zware slag voor de Nederlandse loterijen en ze verwacht nu sterk toenemende buitenlandse concurrentie. “De Engelse en de Spaanse staatsloterij hebben op deze uitspraak gewacht en zullen nu hier flink de markt opgaan', aldus R. van der Giessen, directeur van de Postcodeloterij. “Zij hebben hoofdprijzen van 190 respectievelijk 500 miljoen gulden. Onze hoogste prijs ooit bedraagt 21,4 miljoen gulden.

Dat is moeilijk concurreren.'

Volgens de jongste ramingen verkopen buitenlandse loterijen nu al bijna 200 miljoen gulden aan loten in Nederland. Ze hebben daarmee een marktaandeel van een kleine 10 procent.

De Postcodeloterij overweegt in cassatie te gaan.

    • Geert van Asbeck