Van Melle schrapt 140 banen

ROTTERDAM, 24 NOV. Snoepfabriek Van Melle, de maker van Mentos, Fruittella en Meller, schrapt 140 arbeidsplaatsen in de fabrieken in Weert en Breda. De reorganisatie is volgens het bedrijf nodig door het wegvallen van de export naar Rusland sinds dat land in crisis verkeert. Ook in de Van Melle-fabrieken in Breskens en Ridderkerk volgen `aanpassingen', maar die leiden waarschijnlijk niet tot banenverlies.

De reorganisatie zal de winst over 1998 drukken. Van Melle heeft voor de reorganisatie 18 miljoen gulden opzijgezet. Daarnaast verwacht het bedrijf dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening dit jaar ten minste 15 procent lager zal zijn dan in 1997. Vorig jaar was dat resultaat 59 miljoen gulden. De nettowinst over 1997 was 46 miljoen gulden.

In Weert verdwijnen ruim 110 van de 220 banen, in Breda 30 van de 540 banen. Een deel van de productie van Fruittella gaat naar Polen om het product concurrerend te kunnen blijven aanbieden in Oost-Europa. Van Melle heeft in Polen al een productie- en verkooporganisatie. Het caramelsnoepje Meller zal voortaan alleen nog in Breda worden gemaakt.

De directie heeft het personeel gistermiddag over de reorganisatie ingelicht.

In Rusland verkoopt Van Melle vrijwel geen merksnoep meer. De fabriek die Van Melle in Rusland heeft staat stil. Ook in Brazilie en in Duitsland maakt het bedrijf nog verlies. Eind vorig jaar heeft Van Melle wegens de Azie-crisis een fabriek gesloten in China.