Van der Ploeg wil meer rendement uit collecties

ENKHUIZEN, 24 NOV. Luchthavens, stations, postkantoren, scholen ziekenhuizen, hogescholen en universiteiten moeten museumstukken kunnen leasen. Zo kunnen museumcollecties toegankelijker worden gemaakt en kan er ook meer rendement op het `cultureel vermogen' worden behaald.

Dat zei gisteren Rick van der Ploeg, staatssecretaris van Cultuur die in Enkhuizen de Nederlandse Museum Vereniging toesprak. Volgens Van der Ploeg is maar vijf procent van het museaal kunstbezit zichtbaar voor het publiek. Daarom moet het accent niet zozeer op cultuurbezit als wel op cultuuroverdracht komen te liggen. Van der Ploeg wil aan dat proces een bijdrage leveren door ruil, bruikleen en verkoop tussen musea onderling sterk te bevorderen, activiteiten die in het kader van de zogenaamde Collectie Nederland al in vorige kabinetten zijn geentameerd. Daarnaast investeert hij in digitale ontsluiting van het culturele erfgoed.

De staatssecretaris vroeg zich gisteren ook af of museumdirecteuren wel alles uit hun collectie halen wat erin zit. “Waarom ruilen of verkopen musea niet een deel van hun collecties - `ontzamelen' heet dat - om zo meer geld te verwerven voor het verbeteren en aanscherpen van hun bezit. Minder is soms meer. En kunnen de hoge kosten van conservering niet beter worden besteed aan mooie publieksgerichte tentoonstellingen?'. (ANP)