Turken verbijsterd over uitstel duel Galatasaray-Juve

ANKARA/ROME, 24 NOV. In Turkije is verbijsterd gereageerd op de beslissing van de UEFA, gisteren in Geneve, om de voetbalwedstrijd tussen Juventus en Galatasaray met een week uit te stellen. Aanleiding voor die beslissing is de politieke crisis tussen Italie en Turkije over de uitlevering van de leider van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) door Rome aan Ankara.

De leiding van Galatasaray beslist vandaag of de club uit Istanbul nog wel aan de Champions League moet blijven deelnemen. Bovendien wordt druk uitgeoefend op Senes Erzik, de Turkse vice-voorzitter van de UEFA en hoofd van het comite dat de Europese cupwedstrijden organiseert, om zich uit de internationale voetbalbond terug te trekken. Erzik had de Turkse voetbalfans gisteren nog de garantie gegegeven dat het voor morgen in Istanbul geplande duel noch zou worden uitgesteld, noch in een ander land zou worden gehouden.

De Turkse pers schaarde zich vanmorgen traditiegetrouw in het koor van verontwaardigde en boze stemmen. De liberale krant Milliyet beschuldigt Juventus ervan dat “het zich onder de rokken van een separatistenleider heeft verschuild, omdat men bang was voor de tegenwedstrijd'. Andere kranten vinden dat de UEFA het oor heeft laten hangen naar de Italiaanse club, die vreesde voor de veiligheid van de spelers in Istanbul. Het hoofd van de politie in Istanbul, Hasan Ozdemir, had gisteren nogmaals laten weten dat de veiligheid van de spelers en het publiek gegarandeerd werd. Zeker 20.000 politiemannen zouden morgen op de been worden gebracht om onrusten tijdens en na het voetbalduel te voorkomen. Van dat contingent zouden 15.000 agenten bij het Ali Sami Sen-stadion in het hartje van Istanbul worden gepost, terwijl de resterende 5.000 agenten in een straal van een kilometer rondom het stadion de wacht zouden houden. Vanaf morgenvroeg zou iedereen worden gefouilleerd die het stadion benaderde. Zelfs muntgeld zou worden afgenomen.

Turkije is een voetbalminnende natie, die ondanks de politieke crisis met Italie steeds heeft volgehouden dat de wedstrijd tussen Juventus en Galatasaray door moest gaan.

Politiek en sport moeten gescheiden worden gehouden, zo was de redenering van zowel sportautoriteiten, politici als van het Turkse publiek.

Juventus is er niet gerust op. De week uitstel lost volgens veel spelers niets op. “Ik blijf bang', zei aanvaller Filippo Inzaghi. “Ik heb de beelden op tv gezien en die kan ik niet vergeten.' De spanning binnen de ploeg is groot, ook al omdat familieleden zich zorgen maken. De vrouw van Pessotto wil zich desnoods vastketenen aan de huisdeur om te voorkomen dat haar man over een week afreist naar Istanbul. Pessotto's moeder droomde dat de ploeg in Turkije werd gegijzeld om de uitlevering van Ocalan af te dwingen.

Trainer Marcello Lippi herhaalde dat hij niemand zal dwingen mee te gaan als de situatie nog gevaarlijk is. De clubbestuurders houden zich op de vlakte. Vice-president Roberto Bettega zei dat hij “niet ontevreden en niet tevreden' was. De eigenaar van de club voormalig Fiat-president Gianni Agnelli, had zondag gezegd dat de beste oplossing een wedstrijd op neutraal terrein zou zijn. “Op dit moment kunnen we in Turkije geen normale voetbalwedstrijd spelen,' zei Agnelli.