THE ECONOMIST

www.economist.com

De economische herstructurering van China gaat ten koste van de babyboomgeneratie. En dat terwijl die toch al pech genoeg heeft gehad. De leden van deze generatie vormen een ongewoon grote leeftijdsgroep, de op een na grootste in China's geschiedenis, schrijft The Economist op gezag van Peng Xizhe, directeur van het Instituut van Bevolkingsonderzoek van de Fudan Universiteit in Sjanghai.

De kindertijd van de babyboomers stond in het teken van de driejarige hongersnood die in 1958 begon en waaraan dertig miljoen Chinezen overleden. Als gevolg daarvan is de gezondheid van de babyboomers slechter dan die van hun jongere en oudere landgenoten. Dat geldt ook voor hun gemiddelde onderwijsniveau, omdat hun middelbare schooltijd samenviel met de Culturele Revolutie, toen veel jongeren voor een jaar of tien naar het platteland werden gebracht.

Volgens het blad zijn er op dit moment 5,5 miljoen Chinezen werkloos, zonder uitkering, terwijl er nog eens ruim 10 miljoen zijn die met een bescheiden uitkering thuis zitten. Het ziet er zelfs naar uit dat er binnenkort voor dertig miljoen Chinezen geen werk is, terwijl er elk jaar acht miljoen nieuwe werknemers op de arbeidsmarkt verschijnen. De vergrijzing verergert het probleem. In 2020 zal zestien procent van de Chinezen ouder zijn dan zestig jaar.

    • Herman Frijlink