`Straf Nederland niet om bananen'

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse regering gisteren gevraagd om Nederland niet te straffen voor de opstelling van de Europese Unie in het handelsconflict met de VS over de invoer van bananen. Dat zei Van Aartsen gisteren in Washington, na een gesprek met de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Stuart Eizenstat.

Washington heeft begin deze maand gedreigd om een lijst van Europese producten importheffingen van 100 procent op te leggen, als Europa de invoer van bananen uit Latijns Amerika niet snel vergemakkelijkt. “Ik heb erop aangedrongen', zei Van Aartsen, “dat Nederlandse producten, of producten die met Nederlandse bedrijven verbonden zijn, dan niet op die lijst voorkomen. Als enige land in de Europese Unie hadden wij een afwijkend standpunt in deze kwestie.' De Amerikaanse bewindsman “begreep mijn pleidooi', aldus Van Aartsen. Maar Eizenstat had niet de garantie gegeven dat producten uit Nederland buiten schot blijven.

(Juurd Eijsvogel, Washington)