Staalindustrie dient klacht in tegen dumping

BRUSSEL, 24 NOV. De in `Eurofer' samenwerkende staalindustrie heeft gisteren bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen staaldumping. Het gaat om ongelegeerd warmgewalst staal uit Bulgarije India, Iran, Zuid-Afrika, Taiwan en Joegoslavie. Volgens Eurofer is de import van dit product uit deze zes landen de afgelopen acht maanden met zo'n 320 procent toegenomen, terwijl de overige import met 70 procent groeide.

De beklaagde landen schroefden hun marktaandeel op van 5 procent in 1997 tot 15 procent. Volgens Eurofer was dit alleen mogelijk door ver onder de kostprijzen te duiken. De brancheorganisatie spreekt van een prijsverschil van 67 procent. De Europese staalindustrie is de grote verliezer, aldus Eurofer. De prijzen zijn sterk gedaald. Hoogovens-topman Van Duyne klaagde bijna twee weken geleden over goedkope producten uit Azie, Latijns Amerika en Rusland. Dankzij de waardedaling van hun valuta's kunnen landen uit die regio's hun staalproducten goedkoper afzetten. De stroom is zo groot dat Europa sinds enige maanden geen netto-exporteur meer is van staal. (ANP)