Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Minister Borst (Volksgezondheid) ontvangt van het Astmafonds een zwartboek met verhalen van mensen die al bij het geringste wolkje tabaksrook ziek worden. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over de grote onrust in buurten waar pedofielen terugkeren in de maatschappij, nadat ze door de rechter opgelegde straffen hebben uitgezeten. In Amsterdam trachtten verontruste buurtbewoners onlangs het huis van een vrijgekomen pedofiel in brand te steken en in Almere wordt gestreden voor een straatverbod. Ned.1, 20.29-21.04u.

Nova. Onder meer aandacht voor de documentaire over Marinus van der Lubbe (Rijksdagbrand in 1933, Berlijn) die op het IDFA wordt vertoond en waarin zijn stem te horen is. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Krieger. Door zijn uiterst volgzame houding jegens Hitler kreeg generaal Wilhelm Keitel de bijnaam `Lakaitel'. Toch was hij als chef van het hoofdcommando van de Wehrmacht geen marionet. Hij was verantwoordelijk voor de dood van meer dan twee miljoen Russische krijgsgevangenen. Later op de avond een discussie over de vraag waarom de hoge militairen onder Hitler trouw hun werk bleven doen, terwijl ze wisten dat hij zeer misdadige motieven had. Duitsl.2, 20.15-21.00u & 22.15-23.00u.

O dierbaar Belgie. Humoristische serie over Belgie met vanavond de toekomst op het gebied van seks? Afl.: De toekomst. Seks, seks, seks. Belg.2 20.30-21.00u.

Histories: Er was eens... het communisme. Eerste deel van een drieluik over de ontwikkeling van het communisme in Belgie. Negen Vlaamse communisten vertellen o.a over hun `eigen kleine koude oorlog' hun ervaringen met de partijleiding en de strenge partijtucht. Belg.2 21.00-21.50u.

Diesel. In 1893 introduceerde Rudolph Diesel een naar hem genoemde motor die het `werkpaard van de industrie' zou worden. Al gauw groeide het kleine bedrijfje waar Diesel werkte uit tot een van de grootste machinefabrieken ter wereld.

De machineconstructeur Robbie Coltrane bezoekt plaatsen waar de dieselmotor wordt toegepast. Discovery. 21.00-21.30u.

Pudel-Paule und das kontrollierte Chaos. Over het centrum van Berlijn waar naast de oude en armoedige wijken moderne architectuur wordt neergezet. Duitsl.2, 23.00-23.45u.

OverLeven. Alle campagnes ten spijt, op de arbeidsmarkt blijven de verschillen tussen man en vrouw bestaan. Vrouwen kiezen nog altijd andere banen dan mannen. Afl.: Venten strijken (nog altijd) niet. Belg.2, 23.05-23.55u.

DRAMA

Wij Alexander. Derde aflevering van de deels gefantaseerde serie over het Nederlandse koningshuis in de vorige eeuw. Ned.1, 21.04-22.00u.

The Grand. Eerste aflevering van een nieuwe achtdelige serie over een luxueus hotel in het noorden van Engeland in `the roaring twenty's' waarin het leven van gasten en stafleden wordt gevolgd. Met een hoofdrol van Susan Hampshire. Ned.1, 22.40-23.36u.

INTERVIEW

Hardtalk. De ruim zeventig jarige Amerikaanse crooner Tony Bennett - jaarlijks nog goed voor zo'n tweehonderd concerten - praat over zijn werk en leven. BBC World, 20.30-21.00u.

MUZIEK

Concert van Alanis Morisette. Dit in Toronto op 29 oktober opgenomen concert bevat nummers van haar drie laatste albums. In 1996 brak zij door met haar album Jagged little pill en won vier Grammy Awards. Veronica, 23.50-0.51u.

KUNST

Bouillon de culture. Bernard Pivot praat met schrijvers en filmers over het leven en de dood in 1943 van de Franse verzetsheld in de Tweede Wereldoorlog Jean Moulin. TV5, 22.30-24.00u.

FILM

King of the Hill (Steven Soderbergh, 1993, VS). Drama van de maker van Sex, Lies and Videotape en Kafka naar de memoires van A.E.

Hotchner over zijn kindertijd in de jaren dertig. Als de moeder van de 12-jarige Aaron tijdens de `grote economische crisis' in Amerika naar het sanatorium moet en zijn vader op zoek naar werk gaat moet de jongen zien te overleven. Met o.a. Jesse Bradford, Lisa Eichhorn en Jeroen Krabbe. Ned.3 20.15-22.00u.

Off Beat (Michael Dinner, 1986, VS). Romantische situatiekomedie. Bibliothecaris Judge Reinhold geeft zich uit voor politieman en valt voor agente Meg Tilly. Helaas wil zij in amoureuze zin niets met collega's van doen hebben. Veronica, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Highlander (Russell Mulcahy, 1985, Engeland). Mythische avonturenfilm van voormalige videoclip-regisseur gaat vadsig ten onder aan opzichtige spectaculaire effecten en de dito `muziek' van Queen. Onsterfelijke Schot Christopher Lambert wordt al eeuwen op de hielen gezeten door naargeestige soortgenoot. Sympathiek bijrolletje van Sean Connery als middeleeuwse flierefluiter. BBC1, 22.30-0.25u.

The Longest Yard / The Mean Machine (Robert Aldrich, 1974, VS). Pittige actiefilm met komische inslag. Burt Reynolds traint football team van gedetineerden ter voorbereiding op wedstrijd tegen bewakers. BBC1 0.25-2.25u.

Twelve Monkeys (Terry Gilliam, 1995, VS). Regisseur van Brazil wil andermaal epateren met een lawaaiige, bizarre toekomstvisie waarin het decor de grootste rol speelt. In op Chris Markers La jetee geinspireerd verhaal is Bruce Willis een in zijn jeugd getraumatiseerde tijdreiziger die aard en herkomst moet onderzoeken van de virusziekte waaraan in 1996 het grootste deel van de wereldbevolking bezweken is. Duitsl.2, 0.40-2.45u., nagesynchroniseerd.

Scandal at Scourie (Jean Negulesco, 1953, VS). Melodrama. Prostestants echtpaar Greer Garson en Walter Pidgeon adopteert een katholiek kind. Duitsl.1, 0.45-2.10u. nagesynchroniseerd.