Schilderij in residentie `joods bezit'

TEL-AVIV, 24 NOV. In de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Israel hangt een schilderij dat mogelijk voor 1940 joods eigendom was en tijdens de holocaust is verdwenen. Dat heeft het Israelische blad Globes gisteravond gemeld. De Nederlandse ambassadeur J. van Hellenberg-Hubar heeft het bericht bevestigd. Volgens de ambassadeur gaat het om een 17de eeuws riviergezicht van een onbekende meester.

Volgens de ambassadeur werd tijdens een bezoek van leden van de Nederlandse commissie-Ekkart aan zijn residentie in Herzlya onlangs vastgesteld dat het desbetreffende schilderij op de lijst staat van tijdens de oorlog verdwenen kunstvoorwerpen. De commissie-Ekkart inventariseert gestolen joods kunstbezit waarvan de eigenaren na de holocaust niet meer konden worden achterhaald.

Volgens de ambassadeur zijn dergelijke kunstwerken zo'n dertig jaar geleden in rijksbezit gekomen en onder andere over ambassades en andere overheidsinstellingen verdeeld. Naar zijn zeggen was hij niet op de hoogte van de herkomst van het schilderij.

R. Ekkart noemt de berichten in de Israelische media over het schilderij “overtrokken'. Volgens Ekkart wist men al langer dat het schilderij deel uitmaakt van de collectie van het Nederlands Kunstbezit (NK). Deze NK-collectie bestaat uit 4.000 uit Nederland geroofde kunstvoorwerpen die na de oorlog zijn teruggevonden maar waarvan de herkomst niet meer kon worden vastgesteld.

Volgens Ekkart heeft de inspectie van het schilderij in de residentie van de Nederlandse ambassadeur nog geen concrete aanwijzingen opgeleverd dat dit inderdaad het geval zou zijn.

    • Salomon Bouman