Republikeinen blijven op impeachment aansturen

WASHINGTON, 24 NOV. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden blijft aansturen op een stemming over impeachment van president Clinton. Het Witte Huis zoekt intussen naar een compromis, dat snel een einde aan de affaire kan maken.

De commissie voor Justitie van het Huis van Afgevaardigden, die het impeachmentonderzoek leidt, besloot gisteren om volgende week een openbare hoorzitting te houden over “de gevolgen van meineed en aanverwante misdrijven'. Als getuigen zullen rechters worden uitgenodigd, mensen die voor meineed veroordeeld zijn en militairen die kunnen vertellen wat het voor de strijdkrachten betekent dat de opperbevelhebber heeft erkend dat hij het land misleidde.

De commissie, die donderdag in een openbare zitting twaalf uur lang de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr verhoorde, kwam gisteren achter gesloten deuren bijeen. Als getuige was Daniel Gecker gedagvaard, de advocaat van Kathleen Willey. Willey is een voormalige vrijwilliger in het Witte Huis die zegt dat Clinton zich seksueel aan haar heeft opgedrongen.

Commissievoorzitter Henry Hyde wil het impeachmentonderzoek in de week van 7 december afsluiten. Naar verwachting zal de commissie, waarin de Republikeinen in de meerderheid zijn, dan een of meer impeachmentartikelen aannemen, aanklachten tegen de president. In de week daarna zou dan het voltallige Huis bijeen moeten komen, om over de artikelen te stemmen.

Bob Livingston de Republikein die begin volgend jaar Newt Gingrich zal opvolgen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, vindt dat het voltallige Huis over impeachment moet stemmen, ook als de kans groot is dat er geen meerderheid voor zal zijn. “Ik stel me voor dat er niet meer dan twee of drie uur debat voor nodig is', aldus Livingston. “Je stemt gewoon voor of tegen, en dat is het dan.'

De Democraten pleiten voor een berisping in plaats van impeachment. Maar volgens Livingston kan dat alternatief beter door de Senaat dan het Huis van Afgevaardigden bekeken worden.

Als het Huis van Afgevaardigden voor impeachment stemt, dan beslist de Senaat over eventuele afzetting, waarvoor een tweederde meerderheid vereist is.

Medestanders van president Clinton met goede contacten op Capitol Hill, zoals minister van Energie Bill Richardson en oud-stafchef van het Witte Huis Leon Panetta, proberen te peilen hoe gematigde Republikeinen tegenover een andere oplossing dan impeachment staan. Volgens Clintons speciale adviseur voor de affaire-Lewinsky, Greg Craig, staat het Witte Huis open voor elk “serieus en redelijk' compromis.

Na de verkiezingen van 3 november, waarin de Republikeinse meerderheid slonk tot zes zetels, zullen er naar verwachting meer Republikeinen te vinden zijn die tegen de onpopulaire impeachmentprocedure zijn. Zes Republikeinen hebben al verklaard dat ze tegen zijn, volgens Afgevaardigde Christopher Shays kan hun aantal groeien tot twintig.

In Santa Monica, Californie, werd gisteren Susan McDougal vrijgesproken van diefstal van 150.000 dollar van de dirigent Zubin Mehta en diens vrouw Nancy, belastingontduiking en vervalsing. Susan McDougal en haar man James waren eind jaren zeventig als zakenpartners van de Clintons betrokken bij de onroerendgoedtransactie Whitewater. Voor haar rol daarin kreeg McDougal twee jaar gevangenisstraf, waarvan ze twee maanden uitzat. Onafhankelijk aanklager Kenneth Starr, die de Whitewaterzaak onderzoekt, liet haar tevens achttien maanden opsluiten omdat ze geen getuigenis tegen de Clintons wilde afleggen.

Volgens McDougal heeft Starr de Californische aanklager onder druk gezet om haar te vervolgen op de aanklacht waarvan ze gisteren werd vrijgesproken. McDougal moet nog voorkomen in Arkansas, waar Starr haar heeft aangeklaagd wegens minachting van de rechtbank.

    • Juurd Eijsvoogel