Politie Mexico pakt collega's op

MEXICO-STAD, 24 NOV. Radio- en tv-stations waren gisteren tijdig gewaarschuwd om de omsingeling van een politiebureau in het noorden van Mexico-Stad door motoragenten vast te leggen. Uitgerust met skimaskers en automatische geweren dreven de agenten even later hun collega's naar klaarstaande bussen. De razzia moet Mexico-Stad ervan overtuigen dat het nu ernst is met de zuivering van het politiekorps.

In totaal werden gisteren tussen de 100 en 272 agenten opgepakt, het leeuwendeel in Mexico-Stad. Van hen werden 87 in voorlopige hechtenis genomen op beschuldiging van moord, verkrachting, gewapende overval, zware mishandeling en machtsmisbruik. Dat was hoog tijd, want sommige dagvaardingen tegen agenten waren al in 1991 afgegeven. Zij hadden al die tijd gewoon doorgewerkt.

Cuauhtemoc Cardenas, de linkse oppositiepoliticus die vorig jaar werd gekozen tot burgemeester van Mexico-Stad, moest ook nodig eens van zich laten horen. Een jaar geleden beloofde hij zijn kiezers de bezem door het extreem gewelddadige en corrupte korps van Mexico-Stad te halen. Zijn eerste stap was hoogst ongelukkig: Cuauhtemoc benoemde in december de 37-jarige Jesus Carrola Guttierez tot hoofd van de recherche. Die had eerder in de deelstaat Baja California een schrikbewind gevoerd, gekenmerkt door martelpartijen executies, afpersingen en innige samenwerking met de lokale drugsmafia. Carrola kon weer gaan.

Daarmee was de hervormingsdrang van Cuauhtemoc even bekoeld en leek hij niet veel te verschillen van de vele politici voor hem die zuivering van de politie beloofden. Zoals de Mexicaanse president Zedillo, die op dat gebied tenminste nog wat probeerde: zo liet hij vorig jaar agenten bijscholen in kazernes, benoemde hij legerofficieren tot politiecommandant en gaf politietaken aan militairen. Dat leidde tot halve veldslagen tussen de politie en het leger. Zedillo's nieuwe idee is de vorming van een nationaal elitekorps.

Burgemeester Cuauhtemoc heeft gisteren laten zien dat hij de politie niet geheel uit het oog is verloren. De advocaat-generaal van Mexico-Stad noemde de massa-arrestaties het eerste serieuze ingrijpen tegen criminele agenten sinds mensenheugenis.