Palestijns vliegveld geopend

RAFAH, 24 NOV. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft vanmorgen het eerste vliegveld op door Palestijnen bestuurd grondgebied geopend door een Egyptisch vliegtuig en zijn passagiers te begroeten. Het toestel werd gevolgd door een Marokkaans vliegtuig en kort daarop arriveerde een Spaans militair toestel.

Het Palestijnse bestuur ziet het vliegveld, waartegen Israel zich lange tijd heeft verzet, als een commerciele levenslijn en als een symbool voor soevereiniteit.

“Dit is een historisch moment voor de Palestijnen', zei Fayez Zeidan, directeur van de Palestijnse Autoriteit voor de Burgerluchtvaart. “We geloven dat dit een van de belangrijkste symbolen van de Palestijnse onafhankelijkheid is en van de staat die eraan komt.'

De Europese Unie, die 75 miljoen gulden steun heeft gegeven voor uitrusting van het vliegveld en opleiding van functionarissen stuurde in een speciaal vliegtuig haar afgezant voor het Midden-Oosten.

De Palestijnse luchtvaartmaatschappij Palestine Airlines zal met een kleine vloot - waaronder een Boeing 727 - lijndiensten onderhouden met Egypte, Jordanie en Marokko. Andere maatschappijen zullen verbindingen instellen met Cyprus en Japan. (Reuters)